Strax efter klockan 16.31 bröts tystnaden på Norrbottens flygflottilj i Luleå. Eskorterade av tre Jas 39 Gripen landade två amerikanska strategiska bombplan på svensk mark.
Planen av modell B-1B, del av USA:s så kallade Bomber Task Force, är i Sverige för att samöva med det svenska flygvapnet och den svenska armén.
– I dessa oroliga tider och i väntan på ett svenskt Natomedlemskap är det viktigt med starka partner och USA är, tillsammans med Finland, Sveriges viktigaste samarbetspartner, säger Tommy Petersson, brigadgeneral och ställföreträdande flygvapenchef, som tog emot planen.
– Vi tar nu nästa steg i att utveckla det samarbetet.
Stort hemlighetsmakeri
Sverige har under flera års tid återkommande samövat med de amerikanska bombplanen. Övningen som inleddes på måndagen har enligt Petersson planerats under lång tid och föregicks av stort hemlighetsmakeri.
Två timmar innan bombplanen kom anlände ett fraktplan av Herculestyp med ett 50-tal soldater från det amerikanska flygvapnet. Inga besked om vad som skulle ske lämnades förrän B-1:orna stod på marken.
Det är Sverige som har bjudit in till övningen, som inleddes tidigare under måndagen.
– Vi gör det här i Norrbotten, från Luleå, i ett strategiskt viktigt område för Sverige. Vi gör det från en flottilj, F21, som har god erfarenhet av att ta emot och ge stöd till andra nationer, säger Tommy Petersson.
Syftet är enligt flygvapenchefen att öva försvaret av Sverige, på och över svenskt territorium. Han ville på måndagen inte kommentera närmare hur länge övningen ska pågå.
Stärkt förmåga
– Övningen visar att Sverige och USA har ett nära militärt samarbete och har förmåga att verka tillsammans i vår del av Europa. Det stärker vår militära förmåga att möta ett väpnat angrepp.
Måndagens övningsbesked kommer ett knapp dygn efter det att Försvarsberedningen presenterat sin nya säkerhetspolitiska bedömning som fått namnet "Allvarstid".
Risken för ett väpnat angrepp mot Sverige har enligt beredningen ökat, och Ryssland pekas ut som det största och mest direkta hotet.
En större svensk armé, fler värnpliktiga, nya ubåtar och inte minst en fortsatt förstärkning av flygvapnet lyfts som centralt för att möta det ökade hotet.