Det nya stödpaketet presenteras på en presskonferens som regeringen utlyst till klockan 10.15. Det blir det tionde.
– Det blir stort, svarade statsministern Ulf Kristersson (M) på onsdagen när TT frågade honom om vilken typ och omfattning på stödet det blir denna gång, jämfört med tidigare.
Men något mer han ville inte säga, egentligen.
– Det har pågått en mycket intensiv process de senaste veckorna där rätt många olika länder har diskuterat med varandra om ytterligare militära paket. De synkroniseras mellan givarland och Ukraina men också mellan givarländer.
Artillerisystem till Ukraina
På ärendeförteckningen för torsdagens regeringssammanträde står att beslut ska fattas om att ge Försvarsmakten i uppdrag att förbereda överlåtelse av artillerisystem till Ukraina, vilket Expressen var först med att rapportera.
Archer står högt på den ukrainska önskelistan.
Att Sverige ska skicka mer militärt stöd till Ukraina är väntat. Ulf Kristersson uppgav på Folk och försvars rikskonferens i Sälen nyligen att han hade talat med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
I det samtalet bekräftade Kristersson att det nionde svenska stödpaketet kommer att följas av "fler och kraftfulla inom kort."
Statsministern gick i Sälen inte inne på vilka vapen som ska skickas till Ukraina den här gången. Kristersson uppgav däremot att han är "helt övertygad" om att Sverige så småningom kommer att skicka artillerisystemet Archer till Ukraina.
Stor precision
Archer är ett artillerisystem som snabbt kan förflyttas på hjul, snabbt avfyras och har stor precision. Sverige har 48 Archer-pjäser. Den sista levererades så sent som i november.
Regeringens presskonferens hålls dagen innan alla länder som stödjer det ukrainska försvaret med vapen möts på den amerikanska flygbasen Ramstein i Tyskland. På mötet deltar för svensk del försvarsminister Pål Jonson (M).
I Ramstein blir den stora frågan om man är beredd att förse Ukraina med mer och tyngre materiel för motoffensiver.
Det som framför allt diskuteras är stridsvagnar av den tyska modellen Leopard 2. Sverige har 120 av den modellen som här kallas stridsvagn 122.
Leopard 2 finns i större uppsättningar hos de 13 europeiska arméer som använder dem. Finland och Polen har redan visat sig villiga att bidra. Att stridsvagnarna är tyska innebär dock att Tyskland har sista ordet.
Fem miljarder
Det totala militära stödet från Sverige till Ukraina hittills har av regeringen uppskattats ha ett värde av fem miljarder kronor, varav de senaste, nionde paketet värderades till tre miljarder.
I det paketet ingick ett luftvärnssystem med kvalificerad ammunition, kvalificerad ammunition till ett annat luftförsvarssystem, terrängbilar, kroppsskydd för soldater och vinterutrustning, som snödräkter, värmekaminer, tält och maskering.
I tidigare paket har Sverige bland annat skickat 15 000 pansarskott, andra pansarvärnsvapen och sjömålsrobot 17 levererats till Ukraina.