"Den modernaste utrustningen som finns"

De är värda tiotals miljoner styck och måste köras och underhållas på rätt sätt. Men det kanske inte är bara stridsfordon 90 som ukrainska soldater har tränats i att hantera – det kan även handla om andra svenska vapensystem. –Det skulle man mycket väl kunna tänka sig, säger Johan Huovinen vid Försvarshögskolan.

Under våren har Försvarsmakten i en unik insats utbildat fyra ukrainska pansarskyttekompanier som nu ska till frontlinjen.

Under våren har Försvarsmakten i en unik insats utbildat fyra ukrainska pansarskyttekompanier som nu ska till frontlinjen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Försvar2023-06-08 12:57

Hundratals ukrainska soldater har under våren utbildats på stridsfordon 90 på hemlig plats i Sverige.

Johan Huovinen, överstelöjtnant och lärare vid Försvarshögskolan, framhåller att det är kvalificerad utrustning som den ukrainska försvarsmakten fått från Sverige.

– Det är ingen ålderstigen, överbliven utrustning utan det här är den modernaste utrustningen som finns, säger han.

"Måste vårdas"

Att utbildning på plats i Sverige medföljer är naturligt, anser han.

– Det är för att se till att utrustningen används på rätt sätt. Det handlar om hur man ska köra vagnen och strida från vagnen men också hur man ska vårda utrustningen. Ett sånt här stridsfordon kostar ju tiotals miljontals kronor. Då måste man se till att den följer sin tekniska livscykel.

Även säkerhetsmässiga och ekonomiska aspekter har sannolikt vägt in i beslutet att utbilda på hemmaplan, säger han.

Om utbildning skett även på fler vapensystem som Sverige skänkt, som Leopardstridsvagnar och artillerisystemet Archer, har Försvarsmakten inte avslöjat. Men enligt Johan Huovinen är det inte omöjligt.

– Det skulle man mycket väl kunna tänka sig. Det låter rimligt att utbildning skett i Sverige.

Ingen fara mot Sverige

Överstelöjtnanten bedömer inte att riskerna mot Sverige ökat i och med stridsutbildningen och att den nu blir känd.

– Jag ser inte att det här på något sätt skulle utgöra en fara mot Sverige. Vi har redan fattat ett beslut - och det har också meddelats från regeringen - att Sverige ska bidra med den här typen av utrustning, och då är det logiskt att med utrustningen följer också utbildning.

Han är övertygad om att utbildningen varit lyckad.

– Sverige hade aldrig släppt iväg den här utrustningen till Ukraina om de inte hade nått utbildningsmålen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!