Ett 30-tal stridspiloter lämnar flygvapnet

Arbetsgivarverket har påbörjat samtal om pensionsvillkoren och flygvapenchefen har presenterat förslag på åtgärder. Men det räcker inte – nu går ett 30-tal stridspiloter på tjänstledighet för studier, rapporterar Officerstidningen.

Missnöje med löner, arbetsvillkor och pensionsavtal har fått stridspiloter att lämna flygvapnet. Arkivbild.

Missnöje med löner, arbetsvillkor och pensionsavtal har fått stridspiloter att lämna flygvapnet. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Försvar2022-08-31 06:44

Missnöje med löner, arbetsvillkor och framför allt pensionsavtalet gjorde att en stor del av försvarets stridspiloter i vintras ansökte om tjänstledigt för studier.

På ett extrainkallat möte den 12 augusti beslöt Arbetsgivarverkets styrelse att ge sin förhandlingschef Anna Falck möjlighet att tillsammans med Försvarsmakten gå vidare i pensionsfrågan.

En vecka senare beslutade flygvapenchefen om sitt förslag till övergångslösning för de piloter som fått förändrade pensionsförutsättningar.

Men enligt Per-Martin Sternevi, ordförande för Försvarspiloternas intresseorganisation (FPI), har det inte räckt för att hålla kvar piloterna.

– Det har nu gått sex månader sedan tjänstledighetsansökningarna lämnades in och det finns fortfarande inte en enda förhandlingsprocess i gång. Innan det sker är det bara tomma löften, säger han till Officerstidningen.

Majoriteten av de stridspiloter som ansökte om tjänstledighet i vintras har nu lämnat flygvapnet för studier.

– Det är runt 35 stridspiloter som går på tjänstledighet nu, säger Per-Martin Sternevi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!