Fallskärmsjägarna landar i gotländska rapsen

Fallskärmsjägare landar bland de gula rapsfälten och stridsfordon plöjer fram på vägarna utanför sommarhusen på Gotland. Medan Natofrågan är hetare än någonsin sker nu försvarsövningen Baltops med Sverige – och Natoanslutna länder.

Lokalbor fanns på plats när fallskärmsjägare deltog i försvarsövningen Baltops på Gotland.

Lokalbor fanns på plats när fallskärmsjägare deltog i försvarsövningen Baltops på Gotland.

Foto: Karl Melander /TT

Försvar2022-06-08 06:00

Efter viss försening och lång väntan dök de så upp. Från utsiktsplatsen i Stenkumla, någon mil söder om Visby, kunde Gun von Corswant och hennes man se hur två Herkulesplan släppte av fallskärmsjägare på fälten nedanför dem.

Övningen var över på ett par minuter, tankarna och funderingarna kring den militära närvaron på Gotland har följt med under decennier, berättar hon.

– Är man i min ålder (71 år) så har man ju varit med ända sedan vi hade ett försvar här på Gotland. Här har vi kanske alltid känt oss lite utsatta, man förstår ju att ön är attraktiv.

Förbjuden mark

Hon minns hur en norsk bekant på besök på 90-talet inte fick följa med till Fårö då det klassades som militärt skyddsområde och var förbjudet att vistas på för utländska medborgare.

Då var Sveriges neutralitet en självklarhet, nu går diskussionerna på Gotland på ett helt annat sätt:

– Jag tror egentligen inte det är någon jag pratat med här på Gotland som är emot en Natoansökan. Sedan när man pratar med folk från fastlandet så tror dom att det vimlar av soldater här på ön numera, säger hon med ett leende.

Lite rätt är det dock – i alla fall för stunden. Mellan den 5 och den 16 juni sker den stora försvarsövningen Baltops med 16 nationer och 7 000 deltagare. Det är därför fallskärmsjägare släpps ut över de gula rapsfälten, det är därför svenska försvaret tillsammans med amerikanska marinkåren iscensätter en landstigningsövning där det är tänkt att en motståndarsida ska agera försvar av Gotland.

Detta samtidigt som betydelsen av Gotland ur ett strategiskt perspektiv i Östersjön åter igen lyfts upp efter Rysslands angreppskrig mot Ukraina och Sverige och Finlands nyligen sökta medlemskap i Nato.

Det internationella intresset för övningen är också stort. På plats på Gotland fanns allt från arabiska tv-bolaget Al-Jazeera till japanska tidningen Asahi Shimbun och en spansk tv-kanal.

Viktigt att öva

Inför alla utsända journalister undviker den amerikanska generalen John Menoni diplomatiskt att uttala sig kring kopplingar mellan övningen och Rysslands agerande men konstaterar:

— Oavsett vilken kris det handlar om så understryker det vikten av att träna tillsammans, säger han.

TT: Hur stor skillnad är det mellan de svenska och amerikanska soldaterna?

— Förutom de olika uniformerna och accenten när man pratar — de är alla desamma. De är professionella på samma sätt och spända på samma sätt inför övningarna så jag ser väldigt lite skillnader.

För gotlänningarna har under alla år den stora frågan varit, hur lätt eller svårt skulle det vara att inta ön för Ryssland?

Inte snutet ur näsan

För Magnus Frykvall, regementschef för P18 på Gotland, är det en extremt hypotetisk fråga men han bidrar med en liknelse från filmens värld:

– De flesta har kanske sett filmen "Rädda menige Ryan" (om landstigningen i Normandie). Försvaras stranden så får man ta väldigt stora förluster, säger han och fortsätter:

– Det är inte helt snutet ur näsan att göra det med det svenska flygvapnet och luftvärnet som vi har. Skulle Ryssland försöka sig på en landstigning så krävs det väldigt stora militära resurser för att lyckas.

För Gun von Corswant finns det dock ingen tvekan om ett svenskt Natomedlemskap.

– Världsläget har ju förändrats radikalt.

Fakta: Baltops

Baltops är en årlig marinövning som omfattar bland annat: luftförsvar, ubåtsjakt, ytstrid, minröjning, ubåtsoperationer, luftlandsättning och landstigningsoperationer.

Vid årets upplaga deltar 16 nationer liksom Nato. Totalt handlar det om ett 40-tal fartyg, cirka 70 flygplan omkring 7 000 deltagare.

Från svensk del bidrar man med två så kallade Visbykorvetter, två minröjningsfartyg, två helikoptrar och drygt 500 medarbetare från bland annat marinstaben.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!