Fienden kommer från havet i Auroras slutstrid

Fienden kommer från havet när svenska och utländska soldater går mot slutstriden i Aurora 23, den största försvarsövningen på 30 år i Sverige. Förmågan att ta emot stöd av andra prövas på allvar.

Svenska stridsvagn 122 på Rinkaby skjutfält under militärövningen Aurora 23.

Svenska stridsvagn 122 på Rinkaby skjutfält under militärövningen Aurora 23.

Foto: Johan Nilsson/TT

Försvar2023-05-06 18:14

– Vi kan inte bara säga kom och hjälp oss, ni är inbjudna. Vi måste vara säkra på att allt finns på plats för att de ska kunna komma till verkan med oss, säger ÖB Micael Bydén på plats i samband med ett mindre pansarslag på Rinkaby skjutfält i Skåne.

Det var meningen att ett hundratal polska fallskärmsjägare skulle hoppa in i området som en del av fienden i övningen för att säkra terrängen inför en större landsättning. Men den hårda blåsten gjorde att det inte gick att genomföra och fienden försvagades redan på förhand.

– Vi har kommit en bra bit på vägen, men vi behöver få upp volymer för att vara uthålliga, säger ÖB som ett generellt omdöme om det svenska försvarets nuvarande förmåga att möta ett angrepp och stå pall mer än en kortare tid.

"Otroligt bra"

Han syftar på allt från tillgång på materiel till ammunition och kapacitet i övrigt.

På skjutfältet radar svenska Leopardstridsvagnar, stridsfordon och två artilleripjäser av typen Archer upp sig bredvid enheter från Finland, samt det amerikanska flygvapnet och marinkåren.

Det senare handlar om en ingenjörsbataljon som började med att korsa gränsen från Norge när Aurora inleddes i mitten av april och har sedan med 700 man förflyttat sig vidare ner genom Sverige med slutstation Skåne, där övningen avslutas den 11 maj.

Bataljonschefen Nathan K Knowles säger att han imponerats av samarbetet mellan hemvärn samt övrig militär och myndigheter.

– Det har varit otroligt bra, hävdar Knowles.

"Inte enkelt"

Polens ÖB Rajmund Andrzejczak fick inte se de egna fallskärmsjägarna – en liten del av de omkring 26 000 soldater som deltar i Aurora – hoppa. Men han kunde ägna mer tid åt att prata med svenska värnpliktiga och officerare på skjutfältet.

– Motivationen jag ser hos den unga generationen, och de kvinnliga värnpliktiga imponerar, säger Andrzejczak som bevakas av en stor livvaktsstyrka på fältet.

Andrzejczak basar över en av Europas starkaste försvarsmakter och har sett Ukrainakriget på nära håll, på andra sidan gränsen och genom de miljoner ukrainare som kommit till Polen.

Har han några råd att ge Micael Bydén och Sverige i den kraftiga tillväxten?

— Det blir inte enkelt. Man brukar skämta om att det finns två typer av försvarschefer: den ena har inga pengar och är missnöjd, den andre har för mycket pengar och måste använda dem smart, svarar Andrzejczak.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!