Martin Schüler, major och forskare vid Försvarshögskolan och Högskolan Väst, har följt flera svenska militärövningar och pekar i sin avhandling på flera problem med sättet övningarna genomförs och förbereds.
Logistiken kring att få fram rätt utrustning, sjukvårdsstöd och kommunikationssystem kan ha förberetts ett halvår i förväg – något som inte hinns med under ett plötsligt och snabbt krigsförlopp.
– Det tar också undan mycket av lärandet som förbanden ska kunna hantera när det blir på riktigt, säger Martin Schüler till Ekot.
Under pågående övning kan soldater ringa kompisar för att få tag i reservdelar eller få tips om var fienden befinner sig.
– Konsekvenserna är att man får ett felaktigt lärande. De problem och brister som man egentligen har blir inte omhändertagna och belysta. I och med att man egentligen vill vinna så riskerar man att det döljs.
För att förbereda förbanden på mer verklighetstrogna scenarier bör de, enligt Schüler, skickas ut på övningar i befintligt skick.
– Att man övar mer med det man faktiskt har. Att man har vakanser, att man har brister, man har inte all sin utrustning, säger han.