– Gör du fel så utsätter du dig för enorm risk, säger Dag Enander vid Försvarsmakten.
Det finns uppemot 100 övnings- och skjutfält i Sverige som används av Försvarsmakten. Att ta sig in på fälten när det pågår övningar är förbjudet enligt skyddslagen och tillträde utan tillstånd kan ge upp till två års fängelse eller böter.
– Vi försöker påtala att vi så gott som på veckobasis får stoppa övningar för att människor går in där de inte ska vara, förklarar Dag Enander.
Övning pågår
När övning inte pågår är det fritt fram att röra sig i områdena. Men att promenera i skog och mark under de tider fälten är avlysta, det vill säga stängda för allmänheten, innebär livsfara.
– Vi kommer att öva mer och mer och då blir det till slut en obehaglig linjär kollision av ökade övningstillfällen och de här tillfällena när folk gör fel.
Per Åkerblom, som är chef på Göta ingenjörsregemente, förklarar att avlysningen av skjutfälten innebär en avspärrning av ett område, som görs för att "skydda människor från att skadas, eller i värsta fall, till och med dö".
Ökad risk
Han har kunnat se en pandemieffekt där fler människor börjat vistas i naturen och det, i samband med försvarets tillväxt bidrar till ökad risk för incidenter.
– Vi fäller bommar på ingångsvägar så att det blir tydligt att “här ska man inte passera varken till fots eller med fordon” och runt varje skjutfält sitter det informationstavlor där det framgår exakt vilka datum och dagar det är avlyst.
Problemet med att människor går in på skjutfälten varierar mellan olika regioner. Hittills har det inte varit några dödsfall under militärens skjutövningar.
– Det viktiga budskapet är; det är inte svårt att göra rätt – gör du fel så utsätter du dig för enorm risk, säger Dag Enander.