Försvarspiloter fortsätter lämna

Några av de stridspiloter som tagit tjänstledigt för studier har återvänt och andra skjuter fram tjänstledigheten. Men personalsituationen är fortfarande bräcklig, enligt Försvarspiloternas intresseorganisation (FPI).

Även om några piloter återvänt är det bara tillfälligt. Arkivbild.

Även om några piloter återvänt är det bara tillfälligt. Arkivbild.

Foto: Tim Aro/TT

Försvar2023-01-23 05:30

Missnöje med löner, arbetsvillkor och pension gjorde att ett 30-tal stridspiloter inför hösten 2022 gick på tjänstledighet för studier. Den pensionslösning Försvarsmakten lade fram fick dem inte att återvända. Tvärtom ansökte fler om tjänstledigt.

Tillfälligt tillbaka

Nu har ett tiotal piloter återvänt. Men den främsta anledningen är inte att löner och arbetsvillkor förbättrats.

– Det är ett par som kommit tillbaka för att de fått pensionen tillbaka. Men resten har gjort det för att vi har ett nytt läge med inflation, höjda räntor och elräkningar. Många av dem har hus och barn och har hamnat i en situation där de inte har råd att studera, säger Per-Martin Sternevi, ordförande för FPI.

Han understryker att den kategorin piloter bara är tillbaka tillfälligt.

– De har signalerat att de bara tar ett omtag och kommer att ansöka om tjänstledigt igen snart, så till nästa höst kommer de att gå igen.

Väntar till hösten

De piloter som i höstas begärde ledigt för studier fick sin tjänstledighet uppskjuten sex månader. Det gjorde att några av dem stannar kvar lite längre, medan andra försvinner i mars.

– Det kommer att vara några ganska viktiga personer som går, det är till exempel de på statsflyg och några som är lite stommen på divisionerna och som är viktiga för att allt ska funka.

– Sedan har jag fått indikationer på att en del väntar med tjänstledigheten och har skjutit fram den till hösten 2023 i och med att de inte fick gå i början av vårterminen.

Per-Martin Sternevi har också fått uppgifter om att ett antal helikopterpiloter i juldagarna ansökt om tjänstledigt.

– Vi har en stor förtroendekris bland piloterna. De är trötta på försvarsmaktsledningen och otroligt besvikna.

Bakgrund: Konflikten mellan stridspiloterna och Försvarsmakten

Ett stort antal av flygvapnets stridspiloter begär tjänstledigt för studier till hösten 2022. Bakgrunden är missnöje med bland annat löner, arbetsvillkor och pensioner.

Försvarsmakten har inget mandat att förhandla om pensionsfrågan utan det är Arbetsgivarverket som ansvarar för pensionsavtalet i den statliga sektorn.

Den 20 juli meddelar Försvarsmakten tillsammans med fackliga Saco-S FM och Officersförbundet att de inrättar en utvecklingsgrupp för att kunna behålla piloterna. De enas om att Försvarsmakten omedelbart ska hemställa till Arbetsgivarverket om att få ett delegerat förhandlingsmandat.

Trots det akuta läget dröjer förhandlingarna, men den 12 augusti har Arbetsgivarverkets förhandlingschef och Försvarsmakten fått grönt ljus att diskutera stridspiloternas pensioner.

I slutet av augusti har ett 30-tal stridspiloter lämnat flygvapnet för tjänstledighet.

Den 1 september fattar Arbetsgivarverket beslut om övergångsregler för de piloter som riskerade sämre villkor med det nyare pensionsavtalet.

"Jag hoppas att piloterna kommer tillbaka eller väljer att stanna. Mitt förtroende för de här piloterna är fortfarande intakt. Men hur de hanterar det här beskedet är upp till var och en", sade flygvapenchefen Carl-Johan Edström till TT i samband med detta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!