Om du innehar en tungdykarhjälm av den typ Försvarsmakten använde uppmanas du att lämna in den till närmaste förband. Skälet är att Försvarsmakten aldrig sålt sådan utrustning och myndigheten har ett ansvar för den även när den har kommit ut på en civil marknad, eftersom dykarutrustning är säkerhetsklassad.
– Tungdykshjälmar är dykningens urmoder, och de har en hög status på samlarmarknaden och många använder dem som inredningsdetaljer. Men det är olagligt eftersom Försvarsmakten har ansvar för dem, säger Johan Brynger på Marinstaben.
Fått fötter
Marinstaben har beordrat en inventering av förråden för att man ska införskaffa ny materiel och för att de gamla sakerna som ligger där ska avvecklas. Då har det visat sig att vissa av de gamla tungdykarhjälmarna har fått fötter.
– Avveckling inom försvarsmakten innebär att vi ska ta bort saker på rätt sätt. Vi har ansvar för de här hjälmarna och det är viktigt att vi kan säkra att de inte används för att dyka med, för det fungerar de inte till längre, säger Johan Brynger.
Kriminell handling
Hjälmarna som enligt Johan Brynger har lämnat Försvarsmakten genom att någon inom försvaret tagit sig friheter, har ett värde på mellan 100 000 och 200 000 kronor. De som har en sådan här hjälm begår en kriminell handling.
– Har man en hjälm så går man till närmaste militära förband med den. Då kommer vi inte polisanmäla inlämnaren. Vi har sagt att man har till september på sig, sedan går det ut en polisanmälan på det vi saknar.