I dag får Försvarets radioanstalt (FRA) endast ge stöd till myndigheter och statligt ägda bolag som hanterar känslig information ur en sårbarhets-, säkerhets- eller försvarssynpunkt.
Men i Sverige sköts betalningstransaktioner, energiförsörjning och andra kritiska verksamheter till stor del i privat regi. Det innebär en begränsning för FRA och gör det svårare att stoppa it-attacker.
– Det är viktigt för oss att använda FRA på ett sådant sätt att det kan försvåra för antagonistiska cyberhotsaktörer som angriper olika svenska intressen, oavsett om de är i statlig eller privat regi, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).
Regeringsbeslutet om att utöka möjligheterna kommer efter en begäran från FRA.
– Det här ger en extra nivå av skydd mot de värsta aktörerna, säger Ola Billger, kommunikationschef på FRA.
Stödet som FRA ger kan exempelvis handla om rådgivning eller utplacering av tekniska system som kan upptäcka och varna för attacker.
Peter Hultqvist vill inte specificera vilka sektorer som kommer att omfattas, och det framgår inte heller av regeringsbeslutet.
– De verksamheter som bedöms som mest skyddsvärda bestäms i samverkan mellan FRA och Säpo, säger han.
I början av maj uppmanade Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen regeringen att tillåta FRA att ge stöd till finansiella bolag för att höja den digitala motståndskraften. Han pekade bland annat på sårbarheten om bank-id eller e-legitimationen skulle sluta att fungera.