Hultqvist: Oacceptabelt med ryska legosoldater

Ryska legoknektar, en militärjunta som kuppat till sig makten och danska soldater som förklarats icke önskvärda. Situationen för den multinationella insats som Sverige bidrar till i Mali har ställts på sin spets – och besked om framtiden kan komma inom ett par veckor.

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S). Arkivbild.

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S). Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Försvar2022-01-28 18:53

I juntans Mali har frågetecknen kring framtiden för den utländska militära närvaron blivit allt fler – i synnerhet sedan militärstyret hyrt in ryska legoknektar från den ökända Wagnergruppen.

I torsdags meddelade Danmark att landet drar tillbaka sina soldater sedan militärjuntan meddelat att de inte var välkomna i landet. Och inom koalitionen som deltar i den franskledda multinationella specialförbandsinsatsen Task Force Takuba pågår nu intensiva diskussioner om framtiden i Mali – där uppgiften är att bekämpa terrorism och kriminalitet.

"Djupt allvar"

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) deltog under fredagen i ett möte med sina kollegor inom koalitionen, där såväl det politiska som operativa läget togs upp.

– Det pågår ett arbete där vi ska stämma av och fatta beslut om hur vi ska agera vidare utifrån den givna situationen, säger han till TT.

– Det finns ett djupt allvar inom koalitionen. Regeringen har ingen legitim position och att de har tagit dit Wagner, en proxy för ryska regimen, är inte heller acceptabelt. Det är ett företag med legosoldater som har begått oacceptabla övergrepp på olika platser i världen och som i min värld är att betrakta som i det närmaste en kriminell verksamhet.

Fransk övervägan

Frankrike, som varit ledande i det militära stödet till Mali, anser efter beslutet om danskarna att så här kan det inte fortsätta.

Den franske utrikesministern Jean-Yves Le Drian klagar på växande hinder för europeiska och internationella insatser mot militanta extremister i Mali. Men han vill inte uttala att Frankrike överväger att dra tillbaka sin insats.

– Det är inte bara ett franskt beslut, det är kollektivt, och vi har inlett samtal med våra afrikanska och europeiska partner för att se hur vi kan anpassa vår utplacering till den nya situationen, säger Jean-Yves Le Drian till radiokanalen RTL enligt AFP.

Beslut inom kort

Danmarks försvarsminister Trine Bramsen sade till medier efter försvarsministermötet att Takubaländerna inom 14 dagar kommer att fatta beslut om hur den framtida terrorbekämpningen i Sahelregionen, där Mali ligger, ska se ut.

Hultqvist vill dock inte bekräfta den tidsplanen.

– Det kommer att ske skyndsamt, men jag vill inte bekräfta något exakt antal dagar eller i detalj vilka diskussioner som har förts, säger han.

– Men det pågår en strategiprocess som jag hoppas ska vara avslutad relativt snart och då återkommer vi med mer konkreta besked.

Besked väntas

Den 18 januari lovade Hultqvist att inom en månad ge riksdagen besked om framtiden för de svenska militära insatserna i Mali. Förutom Task Force Takuba deltar svenska soldater också i FN-insatsen Minusma.

– Vi kommer att återkomma till riksdagen inom den tidsintervall som vi har sagt. Jag vill respektera processen som pågår inom koalitionen innan jag börjar prata om olika saker, säger Hultqvist.

Fakta: Task Force Takuba

Task Force Takuba är en multinationell specialförbandsinsats i Mali och ingår i den franskledda insatsen Operation Barkhane.

Det svenska bidraget till Task Force Takuba är en helikopterburen snabbinsatsstyrka som kan rycka ut vid oförutsedda händelser. Utöver det är fokus att assistera, rådge och medfölja de maliska säkerhetsstyrkorna.

Den svenska enheten består av omkring 150 personer.

Källa: Försvarsmakten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!