– Jag tolkar det som att vi är ense om att vi har ett kraftigt försämrat omvärldsläge och att åtgärder måste till på kort sikt, säger Moderaternas försvarspolitiske talesperson Pål Jonson efter mötet.
– Men jag tolkar det som att vi har olika uppfattning om att tillföra mer medel, säger Jonson.
Han syftar på att regeringen hittills talat mest om att tidigarelägga investeringar som ska komma längre fram, inte skjuta till helt nya pengar.
Nya pengar
Jonson säger att försvarsministern samtidigt är medveten om att det verkar finnas en majoritet i riksdagen för nya pengar.
– - Det är helt nödvändigt för att åtgärder på kort sikt inte ska ske på bekostnad av långsiktighet, säger Jonson.
Peter Hultqvist ville inte säga så mycket mer än att han var nöjd med mötet. Frågan om nya pengar ville han inte gå in på.
– Vi har en konstruktiv anda för att åstadkomma något, säger Hultqvist.
Han påminner om att överläggningarnas främsta syfte är att få till ett förslag om förstärkningar till den 15 mars. Det hela ska sedan ingå i regeringens vårändringsbudget den 19 april.
Finns öppningar
– Jag känner det som att det finns öppningar från alla sidor, det bådar gott för framtiden, säger Liberalernas försvarspolitiske talesperson Allan Widman.
Mikael Oscarsson (KD) menar att kärnfrågorna kvarstår:
– Det måste till nya pengar för att öka vår uthållighet.
Centerns försvarspolitiske talesperson Daniel Bäckström beskriver mötet som väldigt bra, med fokus på att hitta rätt åtgärder för att stärka försvaret i närtid.
– Centerpartiet är angeläget om att hitta bra samsyn, det kan innebära resursförstärkningar på kort och lång sikt, framhåller Bäckström.
Statsminister Magdalena Andersson (S) säger, i en kommentar till överläggningarna, att det nu är försvarsministern och riksdagspartiernas företrädare som har frågan om det behövs tillskott och i vilken form.
– Jag, som Sveriges statsminister, kommer aldrig att förhandla via media i ett så här säkerhetspolitiskt allvarligt läge. Det är aldrig lämpligt att skjuta från höften, allra minst när det handlar om försvarets förmåga i ett sådant här läge.
Moderaterna har begärt tre miljarder i extra tillskott till försvaret och är övertygade om att det måste vara nya tillskott, inte anslag som flyttas från senare år. Övriga partier har inte nämnt någon summa, men flera har tryckt på att det måste vara nya pengar.
Inom ramen
I ett brev till försvarsmakten betonar dock Peter Hultqvist att den tidigareläggning som kan göras ska "rymmas inom given ekonomisk ram för perioden 2022–2025".
Även de övriga borgerliga partierna är kritiska till detta. Inför mötet sade Allan Widman (L):
– Om man ska göra något i närtid när det gäller personlig utrustning, vapen och ammunition, för att citera ÖB, så bör det vara friska pengar, inte något man tar från framtiden, då börjar det här bygget som försvarsbeslutet innebär att rämna i sina beståndsdelar.