Rysslands krig i Ukraina har fört Sverige in i en ny era – bort från alliansfriheten, säger Andersson i sitt tal framför de hundratals svenska veteraner som samlats vid Sjöhistoriska museet på söndagen.
– Den har tjänat oss väl i över 200 år, men i den nya verklighet vi befinner oss i kommer den inte tjäna oss lika väl i framtiden. Därför har vi i bred politisk enighet sökt medlemskap i Nato tillsammans med Finland, säger hon.
"Folkets tacksamhet"
Enligt Andersson ska Sverige ta med sig det bästa ur landet historia, när "vi nu går in i en ny era":
– Och något av det bästa vi har i vårt land är alla de veteraner och de insatser ni har gjort för fred och säkerhet i vår omvärld och för vårt land. För det har ni Sveriges och hela det svenska folkets tacksamhet.
Under årets högtidlighållande uppmärksammar försvaret särskilt de utlandsveteraner som tjänstgjorde vid FN:s fredsbevarande styrkor på Cypern under åren 1964–1993, Sveriges största fredsbevarande insats någonsin.
– Det var en lång och utdragen konflikt som påminner alla som vill vara med och göra världen lite bättre hur viktigt det är med tålamod och hopp, säger Andersson.
Livslång sorg
Men Sveriges bidrag till internationella insatser har också ett pris, konstaterar hon.
– Det vet de anhöriga som är här i dag bättre än någon annan. För några har internationella insatser lett till en livslång sorg, över en förlorad partner, ett barn eller en förälder. Bakom varje svensk som åker i väg står många fler svenskar kvar och bär på den oro det innebär att ha en nära anhörig i en konfliktzon.
Även överbefälhavare Micael Bydén talade och noterade att "ett extra lager av allvar" vilade över söndagens högtidlighållande.
– Det sker i skuggan av den ryska invasionen i Ukraina. I Kiev, Mariupol, Charkiv och på många andra platser så kämpar precis i denna stund våra bröder och systrar i de ukrainska försvarsstyrkorna, mot en grym och hänsynslös motståndare. De och resten av det ukrainska folket har bestämt sig för att aldrig ge upp. De uppvisar ett enastående mod och en försvarsvilja som vi alla borde ta efter, säger Bydén.
ÖB tackade särskilt sin granne under uppväxten i Gnarp, överfurir Tord Gustafsson, som tjänstgjorde i FN-insatsen på Cypern och som väckte hans intresse för Försvarsmakten.
– Totalt har rätt precis 19 185 svenskar tjänstgjort på Cypern. 17 av dem kom aldrig hem igen. I dag minns vi och hedrar dem som tvingats betala det yttersta priset för sina insatser de som inte längre finns med oss. Vi hedrar också de som skadats och alla de som kommit hem oskadda, säger Bydén.