Låga löner får civila att lämna Försvarsmakten

Lönerna har inte hängt med och efterfrågan är stor från både andra myndigheter och privat sektor. Nu tappar Försvarsmakten civil personal med viktig kompetens.

Det är framför allt inom it som Försvarsmakten förlorar anställda till andra arbetsgivare. Arkivbild.

Det är framför allt inom it som Försvarsmakten förlorar anställda till andra arbetsgivare. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Försvar2022-10-24 05:30

– Det är ett större och större problem, säger Martin Sparr, ledamot i Försvarsförbundets förbundsstyrelse, om att civil personal lämnar Försvarsmakten för andra arbetsgivare.

Det är främst inom it man förlorar folk, berättar han. Systemutvecklare, systemadministratörer och cybersäkerhetsexperter är åtråvärda på arbetsmarknaden.

– Dels finns det en intern konkurrens inom staten, som i Örebro där vi haft stora tapp till Transportstyrelsen. Dels har till exempel flygtekniker i Linköping gått över till Saab eller privatflyg.

Halkat efter

Det är framför allt lönerna som gör att Försvarsmakten har svårt att konkurrera och behålla personal med kompetens som är attraktiv på arbetsmarknaden.

– Där har Försvarsmakten halkat efter. Nu pågår ett arbete där alla organisationsenheter sätter sina lönemålbilder. Och det fattas ju pengar.

– Det finns stora förhoppningar på att Försvarsmakten kommer att skjuta till pengar. Om man utgår från ÖB:s dagorder, som inte bara gällde lön – men löner fanns med ur ett behålla-perspektiv, så måste vi göra nånting.

De medlemmar Martin Sparr pratat med har höjt sin lön med mellan 3 000 och 10 000 kronor för att göra i princip samma jobb hos en annan myndighet. De som har gått till privata företag har gått upp ännu mer – en del med så mycket som 20 000.

De lägre lönerna gör det svårare att rekrytera och det leder i sin tur till att de som är kvar i organisationen får arbeta hårdare

– Historiskt har vi haft låga sjuktal men vi ser en tendens på att det börjar öka med långtidssjukskrivningar och psykosociala symptom av utmattningstyp.

Få platser

Försvarsmakten ska växa inte bara med fler officerare utan även med civilanställda, och det är inte helt enkelt, säger Martin Sparr.

– Vi har jätteproblem med infrastrukturen. Vi har för få platser just nu så på vissa ställen kan vi inte rekrytera fastän vi har rader för det – för att det inte finns plats att sitta.

Natointrädet kommer förmodligen att medföra ytterligare arbetsbelastning, tror han.

– Uppgifterna blir inte färre och det drabbar också de civila som får dra ett tyngre lass. Det är lite oro för framtiden. Och ganska stor oro för oss på den fackliga sidan.

Att hitta andra sätt än lönen att konkurrera med andra arbetsgivare är inte lätt. Extra semesterdagar och träning på arbetstid är saker som den privata sektorn också erbjuder.

– De stora it-bolagen är ganska duktiga på att hitta grejer till sina anställda i och med att de har en sådan konkurrens mellan bolagen. Så även sånt som varit lite unikt för Försvarsmakten försvinner.

Fakta: Försvarsförbundet

Av Försvarsmaktens 24 000 tillsvidareanställda har omkring 8 900 en civil tjänst.

Försvarsförbundet är ett fackförbund för personer som arbetar inom försvaret eller i närstående verksamhet.

Förbundet bildades 1919 och är partipolitiskt fristående.

I dag har Försvarsförbundet drygt 4 000 medlemmar uppdelade på 20 föreningar runt om i landet.

Medlemmarna arbetar på Fortifikationsverket, Försvarets materielverk, Försvarets radioanstalt, Försvarshögskolan, Försvarsmakten, Plikt- och prövningsverket och Statens försvarshistoriska museer.

Källa: Försvarsförbundet och Försvarsmakten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!