Mobilisering övas i Sveriges Radio

Om du under morgonen hör en inkallelse till krigsförbandsövning på SR P4 är det inget att oroa sig för. Det är nämligen bara ett test i att skicka ut mobiliseringsordrar via radio – det första i modern tid.

Aurora 23 övar i radion. Arkivbild.

Aurora 23 övar i radion. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Försvar2023-04-24 07:57

Nu går startskottet för en ny fas i försvarsmaktsövningen Aurora 23, där kriget kommer till Sverige. För att öva på ett verklighetstroget sätt startar övningen med att ett mobiliseringsmeddelande skickas ut i Sveriges Radio P4. Meddelandet ska sändas två gånger under måndagsmorgonen i samband med trafikrapporten, rapporterar Sveriges Radio P4.

– Meddelandet är ju formulerat så att man ska förstå att det är just en övning och att det är inte skarpt läge. Och det har ju gått ut oerhört mycket information om Aurora-övningen, så jag hoppas att ingen ska sätta kaffet i halsen och tro att Sverige är i krig, säger Carin Berggren vid P4 Stockholms trafikredaktion till radiokanalen.

Vid allmän mobilisering sprids informationen på flera sätt, bland annat via beredskapslarm, radio- och TV-inkallelser samt brevinkallelser, skriver Försvarsmakten i ett pressmeddelande.

Fakta: Så låter meddelandet

"Detta meddelande är en del av försvarsmaktsövningen Aurora 23. I dag den 24 april, inleds Aurora 23. Du som har fått en inkallelse till krigsförbandsövning (KFÖ) med start den 24 april, ska nu så snart som möjligt inställa dig på den plats som anges i inkallelseordern. Din inkallelseorder gäller, detta är en komplettering. Har du en inkallelseorder med ett annat datum för inryckning, ska du inställa dig den dag som står på inkallelsen. Aurora 23 är en övning och ordern om inställelse gäller endast dig som tidigare har fått en skriftlig inkallelseorder".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!