Moderniserad korvett tillbaka hos marinen

Korvetten HMS Sundsvall har i drygt fyra år legat på varv i Karlskrona. Nu är fartyget återsänt till Försvarsmakten efter omfattande moderniseringar och uppgraderingar.

Korvetterna HMS Sundsvall och HMS Gävle i förgrunden på väg in till Stockholm. Arkivbild.

Korvetterna HMS Sundsvall och HMS Gävle i förgrunden på väg in till Stockholm. Arkivbild.

Foto: Sergeant Alexander Karlsson/Försvarsmakten

Försvar2022-12-17 03:25

Arbetet på varvet har pågått sedan september 2018. När det nu är klart kan fartyget både direkt och indirekt interagera med övriga plattformar och system inom marinen, skriver Försvarets materielverk (FMV).

Navigations- och ledningssystemen har moderniserats. Dessutom har nästan alla sensorer ersatts av moderna versioner, vilket bland annat bidrar till att vidmakthålla fartygets förmåga till ubåtsjakt.

Nytt eller moderniserat och modifierat är också ledningsstödsystem, bryggutrustningen, torpedledningssystemet, kanonen, släpsonar och spaningsradar som mäter avstånd, bäring och höjd.

Tidigare i år levererades systerfartyget HMS Gävle till Fjärde sjöstridsflottiljen, efter att ha genomgått samma modifiering. Därmed har de två korvetterna, som först levererades till Försvarsmakten under 90-talet, fått förlängd livslängd.

"Det här är viktiga tillskott och förstärkningar till marinen i ett allt allvarligare omvärldsläge. Det har varit en intensiv period fram till leverans och vi är mycket nöjda med hur samarbetet har fungerat", säger Olof Öhrström, enhetschef för fartygssystem FMV.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!