I Sverige är kunskapen om vad civilt försvar och totalförsvarsplikt innebär låg bland medborgarna. Samtidigt ser en majoritet av svenskarna, 77 procent, det som en självklarhet att hjälpa andra vid kriser och olyckor, enligt en undersökning som Kantar Public gjort på uppdrag av MSB.
"De kriser som Sverige gått igenom de senaste åren, som svåra skogsbränder, terrorattentatet på Drottninggatan i Stockholm och pandemin har visat att det finns en närmast inbyggd vilja att sluta oss samman och hjälp varandra när vi hotas. Den viljan och beslutsamheten är grundläggande för att Sverige ska stå starkt", säger MSB:s generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka i ett pressmeddelande.
MSB vill nu genom en informationssatsning lyfta tre punkter för att öka försvarsviljan hos svenskar. Den första de vill lyfta är människors inneboende vilja att hjälpa varandra. Den andra är att vi alla är en del av det civila försvaret och den tredje är att Sverige har totalförsvarsplikt.
Satsningen utgår från MSB:s uppdrag om att stärka det civila försvaret i stort, som innefattar att stärka befolkningens motståndskraft och försvarsvilja.
Intresset för att öka den egna beredskapen ökar i Sverige, menar MSB, Försvarsmakten och frivilliga försvarsorganisationer. Det finns samtidigt en utbredd oro för hur det säkerhetspolitiska läget kan påverka landet och privatpersoner.
"Vi behöver hjälpas åt att erbjuda användbar och konkret information som människor kan agera och fatta välgrundade beslut utifrån, exempelvis om tänkbara konsekvenser av olika hot, hur man kan engagera sig i totalförsvaret, öka sin hemberedskap eller hur man på andra sätt kan bidra till Sveriges beredskap", säger Christina Andersson i pressmeddelandet.