Cyberhotet är det mest påtagliga hotet om ryska motåtgärder kopplat till de sanktioner som riktats mot landet, uppger Jan Kinnander, chef för Säkerhetskontoret på Must vid en pressträff.
Det handlar framför allt om enklare så kallade överbelastningsattacker mot myndighetshemsidor, som tillfälligt kan slås ut och därmed inte går att nå av allmänheten.
– Ett exempel på det var MSB:s sida som låg nere under ett tag, men jag skulle inte säga att det är en markant ökning, utan det ligger på en hyfsad normal nivå, de överbelastningsattacker vi ser, säger Kinnander.
TT: Var det en överbelastningsattack?
– Min uppfattning är att det är det, men jag har inte detaljerna kopplade till MSB:s sida. Det är väldigt ofta det är tekniska fel också så det behöver inte vara ett antagonistiskt hot.
Energiförsörjning, logistik, transport, telekom och finans hör till sektorer som är särskilt skyddsvärda vad gäller cyberattacker, uppger Kinnander.
Rysk verktygslåda
Det finns en rad tänkbara ryska motreaktioner som kan tänkas riktas mot Sverige, enligt Försvarsmaktens insatschef Michael Claesson.
– I den ryska verktygslådan finns bland annat påverkansoperationer, misskreditering av viktiga personer, cyberangrepp, sabotage med mera, säger Claesson.
Must klassar hotet från främmande underrättelseverksamhet som högt, en fyra på en femgradig skala.
– Hotbilden höjde vi redan 2016 och vi ser att den ligger kvar på en hög nivå, säger Kinnander.
Tar kontakt
Underrättelseinhämtning handlar om såväl teknisk inhämtning som signalspaning eller cyberoperationer. Men också personbaserad inhämtning.
– Helt enkelt att man tar kontakt med individer och försöker få fram information som man är ute efter.
Must har höjt risknivån för så kallad subversion från en låg nivå till en förhöjd nivå.
– I detta sammanhang menar vi att sprida falsk eller vilseledande information i syfte att misskreditera Försvarsmakten, påverka förtroendet för Försvarsmaktens ledning eller sänka moralen i försvaret, säger Kinnander.
Återkommande pressträffar
Försvarsmakten kommer framöver att ha återkommande pressträffar varje torsdag klockan 15.00 med bakgrund av säkerhetsläget och händelseutvecklingen i Ukraina och omvärlden.
Pressträffarna direktsänds och kan följas bland annat från Försvarsmaktens hemsida och Youtube-kanal. Syftet är att löpande beskriva läget och göra Försvarsmaktens chefer och sakkunniga tillgängliga, uppger Försvarsmakten i ett pressmeddelande
– Det här är en möjlighet för oss att dela med oss av Försvarsmaktens bild men också att kunna fördjupa oss i de frågor som är aktuella, säger Försvarsmaktens pressekreterare Therese Fagerstedt.