Ny trupptransport har levererats till försvaret

I våras beställde Försvarets materielverk (FMV) en förserie på 20 nya pansarterrängbilar för trupptransport av den finländska tillverkaren Patria. Nu är de här och har lämnats över till Försvarsmakten, meddelar FMV.

Försvarets nya pansarterrängbil för trupptransport, Patgb300A, från finländska tillverkaren Patria. Pressbild.

Försvarets nya pansarterrängbil för trupptransport, Patgb300A, från finländska tillverkaren Patria. Pressbild.

Foto: FMV/TT

Försvar2023-10-30 21:19

"Det är med stolthet vi lämnar över det här efterlängtade fordonet till Försvarsmakten", säger Johan Lampinen, chef vid FMV med ansvar för pansarterrängbilar, i ett pressmeddelande.

Det sexhjuliga fordonet, som i den svenska militären kommer att betecknas Pansarterrängbil 300 (Patgb300), är ett resultat av ett samarbete mellan Sverige, Finland och Lettland för att kostnadseffektivt ta fram en ny pansarterrängbil.

Processen från beställning till leverans har gått snabbt. Kontraktet skrevs så sent som i april i år.

Sverige har fått gå före efter att Finland överlåtit sina platser i leveranskön.

"I grunden handlar det också om ett mycket nära samarbete, dels internt inom FMV, dels med Försvarsmakten och Patria. Goda relationer och transparens gällande utmaningar har nog varit en nyckel", säger Håkan Larsson, projektledare FMV.

Totalt har Sverige beställt cirka 350 fordon som ska levereras under de kommande tio åren. Sedan tidigare har försvaret pansarterrängbilarna 203 och 360 att tillgå.

Fakta: Pansarterrängbil 300

Tillverkare: Patria, Finland

Modell: Pansarterrängbil 300, Patgb300A.

Specifikationer: Sexhjulig allhjulsdrift. Väger 24 ton. Utrustad med luftkonditionering, justerbar lufttrycksnivå i däcken, automatisk brandsläckning i motor samt i besättnings- och trupputrymme, vinsch och kamerasystem för dag- och nattkörning.

Plats för två i besättning, en skytt och nio soldater i trupputrymmet.

Förserien är beväpnad med ringlavett för kulspruta m/58 eller tung kulspruta m/88. De följande leveranserna kommer ha en överlagrad vapenstation som beväpning.

Källa: Försvarets materielverk

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!