ÖB: Allvarligt läge i säkerhetspolitiken

Det säkerhetspolitiska läget är allvarligt och stormakterna strider om oförenliga krav. Samtidigt har Ryssland skärpt retoriken och vill bestämma också vad Sverige får göra.
–Situationen visar tydligt hur snabb och oförutsägbar utvecklingen kan vara, också i vårt närområde, säger ÖB Micael Bydén.

Överbefälhavare Micael Bydén talar vid Folk och försvars rikskonferens i Stockholm.

Överbefälhavare Micael Bydén talar vid Folk och försvars rikskonferens i Stockholm.

Foto: Anders Wiklund/TT

Försvar2022-01-11 12:24

Bydén inledde den andra dagen av Folk och Försvars rikskonferens. Han stämde in i beskrivningen som bland annat Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) gjort angående vad Ryssland vill med hårdare ton och maktuppvisningar, senast i form av truppuppbyggnad vid gränsen till Ukraina. Det handlar om den största utmaningen mot den europeiska säkerhetsordningen på mycket, mycket länge.

– Vi ser och har sett över tid ett Ryssland som använder militära maktmedel för att nå sina politiska mål, säger ÖB till TT.

Han tillägger att Sverige och de man samarbetar med inte kan dra någon annan slutsats än att läget nu är allvarligt och skärpt. Inte minst med tanke på den hårda ryska retoriken och positioneringen.

Kan påverka

TT: Det låter ganska illa, läget, eftersom du också beskriver det som ett stormaktsspel med oförenliga krav.

– Jag refererar till det som hette förslag till ny säkerhetsordning från Ryssland med adress USA och Nato och som mer och mer uttrycks som hårda krav. Om de får fäste och man börjar kompromissa med det här, att vi ger efter, kommer det att påverka svensk säkerhetspolitik.

Ryssland varnade på julafton Sverige och Finland för att delta i övningar med Nato, som enligt rysk syn spelar på scenarier där kärnvapen finns med i bilden.

– Alla stater har rätt att trygga sin säkerhet, vi är en suverän stat, vi väljer att samarbeta med de länder och organisationer vi vill, säger ÖB.

– Men det är inget som fäster på mig, att det riktas kritik från ett land mot vad vi gör. Vi har att ta hand om säkerheten i vårt närområde och bygger säkerhet tillsammans med andra.

Bricka i spel?

TT: Vad har det i sammanhanget lilla Sverige för annan utsikt än att bli en bricka i ett maktspel?

– Det är bara att titta på kartan, vi befinner oss mitt i ett mycket viktigt militärstrategiskt område. Att vi då ser till att lösa uppdraget militärt att trygga säkerheten i vårt närområde och att göra det i nära samarbete med andra kommer att betyda något, säger ÖB.

I sitt anförande talade ÖB mer generellt om vad Sverige har att hantera i form av hot och angrepp. Stormakterna strider om mål som liknar de tidigare och autokratier står mot demokratier. Och Ryssland och Kina utmanar invanda föreställningar om inre och yttre säkerhet, om civilt och militärt, om fred, krig och kris.

Angrips var dag

– Sverige och svenska intressen angrips varje dag med medel som skadar vårt samhälle, nu och på sikt. Vi är inte i en militär konflikt på eller om svenskt territorium, men vi är i en konflikt om värden vi vill ska bestå och om intressen vi vill ska skötas demokratiskt.

Samtidigt pågår sedan några år en stor upprustning av det svenska försvaret. ÖB säger att det finns svaga länkar som Försvarsmakten arbetar hårt för att åtgärda.

– Vi har tagit många viktiga steg framåt när det gäller militär kapacitet. Men vi har brister, det handlar om balans mellan förband som ska verka och de som ska stödja dem, säger Bydén och nämner även ledningsstruktur och underrättelsefunktion.

– Men nu är det upp till oss att leverera, vi har fått ett tydligt mandat, säger Bydén och syftar på riksdagens försvarsbeslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!