— Det är viktigt att signalera vad vi gör, Finland är med, övningsområdet är stort och sträcker sig ut över Östersjön, säger överbefälhavare Micael Bydén.
— Det finns de som följer oss väldigt noga, ser vad vi gör och hur vi jobbar.
Bakom ÖB, på riksväg 44 en bit från F7 i Såtenäs, har just ett Jas-plan landat för att underhållas och göras redo för en ny start på raksträckan på den tillfälligt upprättade vägbasen.
Planerats i ett år
Det är halvvägs i den tio dagar långa övningen och händelseförloppet har utvecklats till krig, från kränkningar och hot. Övningen har planerats i ett år, inte utifrån det som skett sedan Rysslands invasion av Ukraina. Men det finns inslag som påminner om skeenden där.
— Scenariot är otäckt likt det som Ukraina har varit utsatt för, säger överste Malin Persson, chef för flygflottiljen vid F7.
— I går hade vi ett anfall med en kryssningsrobot mot vår bas. Det var ju så det började i Ukraina, säger Persson om de händelser som spelas upp för att pröva förmågor.
Hon beskriver årets övning som den mest komplexa för F7 på över 20 år, en övning med omkring 2 500 personer inblandade på ett eller annat sätt. Och Finland deltar helt integrerat för första gången.
Amerikanskt luftvärn
Flygvapenchefen, generalmajor Carl-Johan Edström, lyfter fram att en viktig del i övningen är att skydda baser och flygplan på marken mot attacker.
— Det kan vara mot kryssningsrobotar och långräckviddiga vapen, det har vi med i övningen, säger han.
För första gången är det nyinköpta amerikanska luftvärnssystemet Patriot med i övningen. Det är en ett tillskott som Försvarsmakten ser som extra viktigt vad gäller förmåga.
— Patriots styrkor, i uthållighet och förmåga att slå mot kryssningsrobotor och ballistiska robotar, kompletterar väl stridsflygets förmåga i luftförsvaret.
— Vi blir mycket starkare, säger Edström.
Han liksom hans chef, ÖB, är mycket nöjd med att Sverige har ansökt om medlemskap i Nato.
— Jag är mycket positiv till ansökan, jag vill också trycka på att vi tillsammans med Finland tillför stark förmåga till Nato, säger Edström.
Rättad: I en tidigare version av texten fick Carl-Johan Edström fel efternamn.