Överens om mer pengar men "oklart hur mycket"

Försvarsberedningen, bestående av riksdagens alla partier, är ännu inte överens om vilka tillskott försvaret ska få. –Nu är vi överens om att försvaret måste ha mer pengar, frågan är hur mycket, säger Liberalernas Allan Widman.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) vid en pressträff i Rosenbad.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) vid en pressträff i Rosenbad.

Foto: Anders Wiklund/TT

Försvar2022-03-10 15:59

Riksdagspartierna förhandlar främst om hur den svenska försvarsförmågan kan stärkas redan i år.

Planen är att få till en uppgörelse senast den 15 mars.

Om den går i lås är det tänkt att förhandlingarna ska fortsätta med ett större försvarspaket. Det handlar om nya satsningar de kommande åren utöver de riksdagen har beslutat om i försvarsbeslutet som sträcker sig till 2025.

"Baktung process"

Efter torsdagens möte säger Allan Widman, försvarspolitisk talesperson för Liberalerna, att partierna är överens om att försvaret måste ha mer pengar, men inte hur mycket.

Ambitionen är att Försvarsmakten ska få nya pengar, det vill säga satsningar som är aviserade ska inte enbart tidigareläggas.

– Ja, det är inriktningen, säger Widman.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) säger att diskussionerna varit bra och konstruktiva men vill inte bekräfta att man närmar sig en överenskommelse.

Regeringen presenterade under torsdagen att man vill se en ökning av försvarsanslagen till två procent av BNP "så snabbt det är praktiskt möjligt". Oppositionen har satt 2024 och 2025 som mål för detta medan regeringen inte anger något årtal.

"Nytt direktiv"

– Vi kommer när den första delen av förhandlingarna är klar komma med nytt direktiv om hur vi ska nå de här två procenten på ett realistiskt sätt. Då får vi föra fram alla sakfrågor i sammanhanget, säger Peter Hultqvist.

Oppositionen är dock kritisk till att regeringen inte berättar mer konkret vilka belopp som ska satsas.

– Jag kan konstatera att det är en väldigt baktung process, vi har ännu inte fått någon information kopplat till det civila försvaret, säger Pål Jonson, försvarspolitisk talesperson för Moderaterna.

– En förutsättning för att hitta en överenskommelse med Moderaterna är att det måste vara nya pengar. Att flytta runt saker inom befintlig ekonomisk ram, det håller inte.

"Närmar oss"

Försvarsmakten har lämnat över en önskelista till regeringen över krigsmateriel som är lämpligt för att snabbt rusta upp. Det handlar till exempel om inköp av drivmedel, livsmedel, sjukvårdsmateriel, reservdelar och ammunition.

– Vi har inte nått fram till någon uppgörelse än och mycket återstår, men vi börjar närma oss en plattform för de kommande åren, säger Daniel Bäckström, försvarspolitisk talesperson för Centerpartiet.

Mikael Oscarsson, Kristdemokraterna:

– Vi har tyvärr inte ens fått reda på regeringens bud för det här året. Och det är viktigt att de ekonomiska förstärkningar som krävs kommer på plats.

Förhandlingarna fortsätter under fredagen.

– Min bedömning är att vi inte kommer nå i mål i morgon utan att den här processen kommer glida över i nästa vecka, säger Pål Jonson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!