Rapport klar om militärt stöd till Ukraina

Försvaret har analyserat vilket krigsmateriel Sverige kan avstå ifrån. Försvarsminister Pål Jonson (M) anser att det är viktigt att öka det militära stödet till Ukraina.

Artillerisystemet Archer står högt på Ukrainas önskelista. Arkivbild.

Artillerisystemet Archer står högt på Ukrainas önskelista. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Försvar2022-10-25 15:46

Regeringen ska nu gå igenom de redogörelser som Försvarsmakten och Försvarets materielverk (FMV) lämnat på tisdagen. De innehåller analyser av vilken typ av krigsmateriel Sverige kan avstå ifrån och har av säkerhetsskäl inte gjorts offentliga.

"Jag kommer att analysera materialet och återkomma vid senare tillfälle om hur vi baserat på svaren föreslår att gå vidare med att stötta Ukraina även framöver", säger Pål Jonson i en skriftlig kommentar till TT.

FMV avvaktar nu regeringens inriktning, skriver myndigheten på sin sajt.

"Resultatet av analysen visar att FMV har kompetens att stödja Ukraina inom sitt verksamhetsområde", skriver FMV.

Pål Jonson har under tisdagen även talat Ukrainas försvarsminister Oleksij Reznikov. Reznikov skriver på Twitter att han bjudit in Jonson till Kiev.

"Vi diskuterade nya projekt för att stärka Ukrainas försvarsförmåga. Vi är tacksamma för Sveriges enorma stöd", skriver han.

Högt på önskelistan

Högt på Ukrainas önskelista står artillerisystemet Archer, samt Robot 70, som används för att bekämpa stridsflyg och helikoptrar. Det gjorde den ukrainske utrikesministern Dmytro Kuleba klart när han besökte Stockholm den 30 augusti.

Frågan är om eller hur många Archerpjäser och robot 70 som försvaret kan avstå ifrån.

Både Moderaterna och Kristdemokraterna ville före valet gå Ukraina till mötes vad gäller både Archer och robotsystemet.

Moderatledaren Ulf Kristersson, nu statsminister, uppgav i samband med Kulebas Stockholmsbesök att Ukraina skulle ha "extremt stor nytta" av de två vapensystemen.

– En ny regering kommer att fatta det beslutet, det finns inga skäl att tveka. Jag förstår inte varför regeringen dröjer med ett besked, sade han då med en känga mot S-regeringen.

Avancerade vapensystem

Hur många av Sveriges 48 Archerpjäser försvaret kan avvara kunde dock inte Moderatledaren svara på då.

Den dåvarande S-regeringen ville invänta Försvarsmaktens och FMV:s analyser.

Efter att Kristersson blivit statsminister har även försvarsminister Pål Jonson uppgett att han vill invänta Försvarsmaktens bedömningar.

Större delen av det stöd som kan lämnas kräver nu beslut från riksdagen eller regeringen samt olika typer av internationella samarbetsavtal, konstaterar FMV.

– Regeringen har varit väldigt tydlig med att det politiska, ekonomiska och militära stödet ska öka, det omfattar även mer avancerade vapensystem, sade Pål Jonson (M) i P1 Morgon på tisdagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!