Enkäten som besvarats av 3 308 militärer i Norden har fokuserat på balansen mellan arbete och fritid. Av de svenska militärerna har 38 procent angett mellan noll och tre på en tiogradig skala över hur de mår på jobbet, där tio är bäst och noll sämst.
– I de andra länderna är det 25–28 procent, så det skiljer ganska mycket, säger Johan Österberg, forskare vid Försvarshögskolan som har genomfört studien.
Intensiv omställningsfas
Sverige sticker också ut i frågan om hur man mår på fritiden. 28 procent angett mellan noll och tre för hur de mår hemma, jämfört med 15–17 procent i de andra länderna.
– Det är ju en sak att gå till jobbet och tycka att det är skittråkigt. Här verkar tendensen vara att i alla fall en andel inte mår bra vare sig på jobbet eller hemma, säger Johan Österberg.
Han tror att en anledning kan vara att Sveriges försvar befinner sig i en intensiv omställningsfas just nu.
– Inget av de andra länderna har dragit ned så dramatiskt som Sverige gjorde under ett antal år. Nu är det fullt blås, det ska upp nya regementen och flottiljer och det ska bemannas med befintlig personal. Tillväxt är bra, men för dem som är längst ut på linan innebär det de facto mer jobb.
Positiva tendenser
Men det finns också positiva tendenser i studien. Svenska militärer är de som har högst organisatoriskt engagemang och ligger också högt för hur man klarar att hantera olika typer av krav.
Johan Österberg känner inte till att det ska ha gjorts någon liknande studie i militär kontext tidigare, men under hösten kommer samma enkät att genomföras i Kanada, Nederländerna och Schweiz.