– Vi har fått en mycket tydlig uppgift från regeringen som vi nu svarat på. Nu måste den politiska nivån få det här med sig i sin fortsatta analys, säger ÖB Micael Bydén.
Försvarsmakten och Försvarets materielverk har på regeringens uppdrag utvärderat förutsättningarna att skicka Gripenplan till Ukraina.
På måndagen lämnades slutsatserna till regeringen.
Sverige har i dag ett 90-tal Gripenplan och länge var beskedet från regeringen att Sverige inte hade några Jas Gripen att avvara.
Andra aspekter återstår
Men när Socialdemokraterna i slutet av augusti krävde att frågan skulle analyseras uppgav regeringen att ett sådant arbete redan pågick på departementet. Därefter gavs uppdraget formellt till försvaret i oktober.
Enligt regeringen är en förutsättning för att plan ska kunna skickas till Ukraina att Sverige är med i Nato.
Frågan om att skänka eller exportera Gripen är dock inte avgjord i och med försvarets analys. Såväl ekonomiska som säkerhetspolitiska aspekter återstår att reda ut. Till exempel tillverkas delkomponenter till Gripen i USA och Sverige måste därmed ha exporttillstånd därifrån.
Zelenskyj intresserad
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj gjorde vid sitt besök på Harpsund i augusti klart att han är intresserad av att få Gripenplan från Sverige.
Tidigare i år höll Sverige också en "orienteringsutbildning" för ukrainska piloter för att de skulle få pröva på Gripensystemet.
ÖB Micael Bydén konstaterar att det såhär långt varit en djupgående politisk enighet om stöd till det krigsdrabbade landet.
– Jag står tydligt bakom tidigare beslut, men jag har också talat om vad det får för konsekvenser. Det underlag som vi nu gått in med innehåller samma typ av resonemang men jag har ingen anledning att i det här skedet, med tanke på sekretessgraden, kommentera vad som finns i det, säger han.
Norge, Nederländerna, Danmark har tidigare meddelat att de ska skicka F-16-plan till Ukraina, sedan USA gett grönt ljus för leveranser.