Trotjänare tackar för sig i årets julgran

Årets upplaga av Försvarsmaktens julgransflygning blir speciell.

Skolflygplanet SK|60 har använts sedan 1960-talet. Arkivbild.

Skolflygplanet SK|60 har använts sedan 1960-talet. Arkivbild.

Foto: JOHAN NILSSON / TT

Försvar2023-11-24 01:51

Det blir sista året som Luftstridsskolan genomför julgransflygning med trotjänaren SK 60, skolflygplanet som varit stommen i pilotutbildningen sedan 1960-talet.

Den sista julgransflygningen med SK 60 är planerad att genomföras över Mälardalen och Östergötland den 18 december, skriver Försvarsmakten på sin hemsida.

Förutom att det är en tradition som uppskattas av många är formationsflygningen en bra övning för stridsflygdivisionerna och ett sätt för flygvapnet att visa närvaro.

Övriga julgransflygningar är planerade till den 11 december – Blekinge flygflottilj och Norrbottens flygflottilj , den 12 december – Skaraborgs flygflottilj och den 13 december – Helikopterflottiljen.

Fakta: SK 60

SK 60, eller Saab 105 som planet heter i civil version, har varit i aktiv tjänst inom Försvarsmakten sedan 1967.

SK 60 har överliggande vinge och dubbla jetmotorer. Motorerna har under årens lopp blivit allt starkare, och instrumentering och vapensystem har också uppgraderats. En rad olika versioner av planet har utvecklats, bland annat en fyrsitsig version för persontransport, samt en fotoversion med förlängd nos med plats med kamerautrustning.

SK 60 kommer att ersättas som skolflygplan av SK 40.

Källa: Försvarsmakten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!