Försvaret kallar initiativet för beredskapsanpassning.
– Det här ska ses mot bakgrund av flera års försämrat säkerhetsläge i vårt närområde och den senaste tidens utveckling gör ju inte att det här blir bättre, säger Michael Claesson, insatschef vid Försvarsmakten, till TT.
Under natten mot onsdagen seglade tre ryska landstigningsfartyg in i Östersjön via de danska sunden. Försvaret följde fartygens färd, bland annat med hjälp av svenska Gripen-plan.
Soldater i Visby
Michael Claesson säger att man kan göra en viss koppling mellan beredskapsanpassningen och händelsen, men betonar att det är helhetsbilden som är avgörande.
– Det här behöver inte vara något märkligt i sig, Ryssland är en strandägarstat som vi själva, därför ska man inte överdriva. Det jag utgår ifrån, det är att när normalbilden förändras, då anpassar jag var vi finns med tillgängliga militära förband, både på land, till sjöss och i luften.
På Gotland märks den ökade synligheten bland annat genom patrullerande soldater i Visby, något som P4 Gotland var först med att rapportera om.
– Vi vidtar åtgärder i flera delar av landet och inte bara på Gotland. Däremot är det klart att människor kommer att märka att det finns militär personal utöver det normala på Gotland. Men det är man väldigt vana vid där och vi har en god relation med lokalbefolkningen, säger Michael Claesson.
Säkerhetsläget avgör
Hur länge beredskapsanpassningen kommer att fortgå beror på säkerhetsläget.
– Vi gör ju kontinuerligt bedömningar av läget i närområdet. Om det förändras, vare sig uppåt eller neråt, då vidtar vi åtgärder. Det är så vi jobbar.