Uppgifter: Ryska plan hade kärnvapen

Två av de fyra ryska flygplan som kränkte svenskt luftrum i början av mars var beväpnade med kärnvapen, enligt uppgifter till TV4 Nyheterna. Försvarsmakten kommenterar inte vilka vapen stridsflygplanen bar.

Två ryska SU 27 och två ryska SU 24 kränkte svenskt luftrum öster om Gotland i början av mars.

Två ryska SU 27 och två ryska SU 24 kränkte svenskt luftrum öster om Gotland i början av mars.

Foto: FLYGVAPNET/TT

Försvar2022-03-30 18:13

– Hade vi sett ett förhöjt hot mot Sverige kopplat till den här händelsen eller andra händelser hade vi informerat om det, säger flygvapenchef Carl-Johan Edström till TT.

Kränkningen var enligt Försvarsmakten kortvarig och inträffade mitt på dagen den 2 mars, någon kilometer in i svenskt luftrum öster om Gotland. Flygvapnet genomförde en insats med Jas 39 Gripen som mötte de ryska planen och fotograferade dem.

"Medveten handling"

Två av de ryska planen var jaktplan av modell SU 27 som eskorterade två attackplan av modell SU 24. Enligt TV4 Nyheternas källor var det attackplanen som var bestyckade med kärnvapen.

Flygvapenchef Carl-Johan Edström, som inte kan gå in på mer detaljerade uppgifter om den ryska kränkningen, kallar händelsen för en påverkansaktion.

– Vi bedömer att det var en medveten handling, säger han.

Kränkningen inträffade i samband med att Sverige och Finland genomförde en gemensam militärövning i Östersjön.

Svängde ut

De ryska planen lyfte från den ryska exklaven Kaliningrad, uppger flygvapenchefen.

– Vi såg när det hände, kunde se händelsen komma i förväg och var på plats med stridsflyg för att kunna hantera situationen, säger Carl-Johan Edström och fortsätter:

– Hade det behövts hade vi också kunnat avvisa stridsflyget från svenskt territorium. Nu svängde de ut direkt efter händelsen, så vi behövde inte göra det.

Försvarsmakten har anpassat sin beredskap med anledning av säkerhetsläget i Europa och närområdet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!