Utbyte med USA om försvarets fastigheter

Regeringen beslutar nu om ett första steg för att öka informations- och kunskapsutbytet med USA gällande bland annat skydd av försvarsfastigheter.

Regeringen fortsätter stärka upp Sveriges försvarsförmåga i ljuset av den ryska invasionen av Ukraina, säger finansmarknadsminister Max Elger (S). Arkivbild.

Regeringen fortsätter stärka upp Sveriges försvarsförmåga i ljuset av den ryska invasionen av Ukraina, säger finansmarknadsminister Max Elger (S). Arkivbild.

Foto: Paul Wennerholm/TT

Försvar2022-04-12 04:00

"I ljuset av Rysslands olagliga invasion av Ukraina fortsätter regeringen nu att stärka Sverige och bygga upp vår försvarsförmåga. Som ansvarig minister för Fortifikationsverket ser jag det som en viktig uppgift att myndigheten har goda förutsättningar att säkerställa försvarsfastigheter runt om i landet. Det är viktigt att Sveriges försvarsanläggningar håller högsta kvalitet. Därför är det angeläget att öka kunskapsutbytet med USA på detta område", säger finansmarknadsminister Max Elger (S) i en skriftlig kommentar till TT.

Regeringens beslut fattas på onsdagen.

Det innebär att Försvarets materielverk (FMV) får förhandla med sin amerikanska motpart om att Fortifikationsverket – som ansvarar för Sveriges försvarsfastigheter – läggs till som myndighet i ett redan befintligt avtal med USA:s försvarsdepartement.

Avtalet berör utbyte av information om forskning och utveckling, uppger svenska finansdepartementet för TT.

Syftet är ett "kunskapsutbyte för att förbättra skyddet och hållbarheten av försvarsinfrastrukturen i Sverige", enligt departementet.

Utbytet kan handla om skydd av försvarsfastigheter, men även till exempel energi- och vattenförsörjning, skriver departementet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!