Traditionen att fiska lax i Mörrumsån har anor ända tillbaka till 1200-talet och årets deltagare välkomnades av sol och vårvarmt väder. Vattnet är dock inte lika skönt. Fem grader varmt vatten forsar fram i 47 kubikmeter per sekund förbi fiskare som vadat ut i ån.
Årets första fisk fångades alldeles efter startskottet, klockan nio på lördagsmorgonen, och sedan dess har flera stora fiskar fångats.
– Mörrumsån är känd för stora fiskar. Östersjölaxen växer upp i havet utanför Bornholm, och därifrån är det inte så långt hit så de är feta och fina när de kommer hit, säger Tony Forsberg, platschef för Mörrums Kronolaxfiske, till TT.
Flera av laxarna som fångas under premiärdagen släpps dock tillbaka i ån. Det är fiskar som blivit kvar i ån över hösten och vintern som magrat och som inte smakar speciellt gott. De kan dock vara rätt långa.
– Vi har några metersfiskar, en på 1,10, säger Tony Forsberg.