Larm: Bristande säkerhetstänk hos skridskoåkare

Säkerheten är A och O för den som ska ge sig ut på tur med sina långfärdsskridskor. Trots det är det bara en av fyra skridskoåkare som alltid har med sig isdubbarna, visar en ny undersökning. –Det är oroande, dubbarna är en förutsättning för att ta sig upp ur en isvak , säger Lina Toresson på Sjöfartsverkets Sjö- och flygräddningscentral (JRCC).

Vintervädret ger goda möjligheter att ge sig ut på skridskoturer, men det är viktigt att tänka på säkerheten. Arkivbild.

Vintervädret ger goda möjligheter att ge sig ut på skridskoturer, men det är viktigt att tänka på säkerheten. Arkivbild.

Foto: Tobias Röstlund/TT

Fritid2021-12-28 18:26

Vintern har kopplat greppet om Sverige, vilket innebär en högtidsstund för alla som längtat efter att få komma ut på isarna. Men det gäller att tänka på säkerheten – något som många isentusiaster inte verkar göra i tillräckligt hög utsträckning.

I en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Sjöfartsverket svarar 64 procent av de tillfrågade att de alltid har med sig sällskap när de skrinnar ut.

– Tyvärr är det många som åker iväg ensamma och det är det farligaste du kan göra. I stället bör man alltid ha med sig sällskap och berätta för anhöriga om vilken färdväg man planerar att ta och när man räknar med att vara tillbaka, säger Lina Toresson, räddningsledare vid JRCC.

Snabb nedkylning

Sällskap är enligt henne det enskilt viktigaste. Men rätt utrustning spelar också en central roll och där är det många som slarvar med alltifrån ett torrt ombyte till räddningslina. Det gäller även isdubbar – av de tillfrågade är det blott 23 procent som alltid har med sig ett par sådana, en siffra som oroar Lina Toresson.

– Hamnar du i en vak utan isdubbar och inte heller har en vän som kan dra upp dig med en lina, då har du problem. Man får inte glömma att nedkylningsprocessen börjar väldigt fort, så du tappar ganska snabbt kraft i ben, armar och fingrar.

Mobilen viktig

Däremot svarar en klar majoritet – 87 procent – att de alltid tar med sig mobiltelefonen. Den siffran är Lina Toresson mer nöjd med, eftersom mobilen är det första man ska plocka fram om någon går igenom isen.

– Har du en vän med dig som ramlar i så är det viktigt att du börjar med att larma. Skulle du själv ramla i när du försöker rädda din vän så kanske du inte kan larma alls sen, säger hon.

Fakta: Sjöfartsverkets Sifo-undersökning

Totalt deltog 1 145 personer i undersökningen. Deltagarna fick svara på om de brukar vistas på isen på vintern och hur ofta de brukar ha med sig sällskap, isdubbar, mobiltelefon, ombyte och annat.


Fakta: Säkerhet för skridskoåkare

Ha alltid med dig sällskap när du åker ut. Om du är nybörjare är det bra att göra utflykter med erfarna skridskoåkare.

Kontrollera så att du har med dig rätt utrustning: Ispik, ryggsäck (med ombyte, fungerar också som flytväst), livlina och isdubbar. Se alltid till att läsa på och uppdatera dig innan du skrinnar i väg. Hur står det till med isens kvalitet i dag? Hur är vädret? Läget förändras snabbt, bara för att isen var stabil i går behöver den inte vara det i dag.

Om du känner dig osäker så kan du med fördel hålla dig till områden där du är bekant med exempelvis djup och vattendrag. En annan god idé är att söka sig till plogade isbanor där andra är ute och åker. Man kan också se till att hålla sig nära stranden så att det är lätt att ta sig in till land.

Om du skulle gå genom isen, försök hålla dig lugn, ta dig upp mot ytan och lyssna på instruktioner från ditt sällskap.

Se alltid till att larma om någon går genom isen. Men om en person skulle lyckas ta sig upp utanr att SOS har kontaktats är det viktigt att man inte lämnar isdubbar eller annan utrustning vid vaken, annars kan andra sällskap som åker förbi senare tro att någon har trillat i utan att få hjälp och därför larma i onödan.

Källa: Sjöfartsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!