Vistelseförbud för gängkriminella ska utredas

Regeringen ska utreda om individer i kriminella miljöer bör kunna få vistelseförbud i vissa områden. Rikspolischefen har tidigare begärt att gängkriminella bör kunna förbjudas från att befinna sig på utsatta platser – utan att de dömts för brott.

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S). Arkivbild.

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S). Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Gängbrott2022-03-17 12:59

Regeringen vill undersöka om det går att utfärda så kallade vistelseförbud, alltså förbud mot att vistas i en viss zon, för kriminella som exempelvis är involverade i gäng eller som säljer droger.

Syftet är att få bort de mest brottsaktiva från utsatta platser för att lugna ner pågående konflikter och minska brottsligheten, enligt regeringen.

– Man kan i dag beläggas med vistelseförbud om man är villkorligt frigiven. Men det finns inte som självständig påföljd. Vi vill att man i ett mycket tidigare skede, innan man är dömd, ska kunna beläggas med vistelseförbud så att man inte får lov att uppehålla sig på vissa platser, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Hur det ska fungera i praktiken får utredaren klargöra, men Morgan Johansson jämför med det tillträdesförbud till butik som redan finns.

– Då är det åklagare som beslutar och sedan kan de besluten prövas i domstol. Man kan också diskutera om det ska förenas med en fotboja eller om det bara är så att polisen har rätt att köra bort dem om man anträffar dem på ett ställe där de inte har rätt att vara.

Finns i Danmark

Morgan Johansson tror att detta skulle kunna få stor betydelse och framhåller att möjligheten redan finns i Danmark. Han säger att dansk polis anser att de har nytta av vistelseförbuden och att det inte bara flyttar problemen.

– Det är klart att man kan hävda att man flyttar problemet från ett ställe till ett annat, men å andra sidan försvårar man för gängen att träffas.

– Vi vet hur det ser ut i en del områden där kriminella ibland ockuperar området vilket leder till en allmän oro för allmänheten. Det här är ett sätt att se till att de håller sig borta därifrån tills de har bättrat sig.

Förslaget finns inte med i regeringens 34-punktsprogram mot gängbrottsligheten utan är en åtgärd utöver det. Reformen beräknas kunna bli verklighet under nästa mandatperiod.

Rikspolischef Anders Thornberg lyfte frågan i en debattartikel i december, och framförde då att kriminella ska kunna beläggas med vistelseförbud i vissa områden för att förebygga grov brottslighet.

Bryta sekretess

Även oppositionen har krävt möjlighet att utfärda vistelseförbud i vissa bostadsområden, då har det gällt efter avtjänat straff.

Regeringen tillsätter också en utredning för att förbättra möjligheterna till informationsutbyte mellan brottsbekämpande myndigheter och andra statliga myndigheter, kommuner och fristående skolor.

– Vi har en lång diskussion om vilka begränsningar som finns och vilken typ av information man får lov att dela. Här behöver vi göra en rejäl översyn för att se till att sekretessreglerna blir mer moderna och med syftet att öka effektiviteten när det gäller brottsbekämpningen, säger Morgan Johansson.

Övervaka smitare

Man vill även se över frågan om hemlig övervakning kan användas för att spåra personer som håller sig undan ett fängelsestraff. Det kan både handla om brottslingar som dömts till fängelse men inte dyker upp när det är dags att börja avtjäna det, och sådana som rymmer från fängelset.

På torsdagen beslutade regeringen om totalt tolv propositioner för att bekämpa gängkriminalitet. Det rör sig om redan kända förslag som bland annat skärpta straff för knivbrott, förbud mot anonyma kontantkort, ett system för kronvittnen, skydd för vittnen, skärpt straff för mened och ökad kontroll när straff avtjänas med fotboja.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig formulering om när man ska kunna beläggas med vistelseförbud.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!