Jämtland tar upp pollenmätningarna igen

Boende i de fyra nordligaste länen såg länge ut att bli utan pollenmätningar i vår då den person som gjort analyserna gått i pension, men nu har frågan löst sig – i alla fall i Jämtland.

De fyra nordligaste mätstationerna i Sverige är nedlagda eftersom ingen av regionerna vill betala för tjänsten längre. Arkivbild.

De fyra nordligaste mätstationerna i Sverige är nedlagda eftersom ingen av regionerna vill betala för tjänsten längre. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Göteborg2021-03-26 21:09

Det var i november som beskedet kom att mätstationerna i Umeå, Östersund, Luleå och Sundsvall skulle läggas ner, vilket fick Astma- och allergiförbundet att reagera och uppmana regeringen att skjuta till pengar till pollenprognoserna.

I dag meddelar Region Jämtland Härjedalen att de löst frågan för den här säsongen genom att köpa loss utrustning från det Umeåföretag som tidigare stod för mätningarna.

– Den anländer till Östersund nästa vecka. Vi ser inom en snar framtid att vi ska kunna vara i gång med mätningarna. Ett nytt avtal ska tecknas med ett labb i Göteborg dit mätningarna kommer att levereras, säger regiondirektör Hans Svensson till Östersunds-Posten.

I Västerbotten, Norrbotten och Västernorrlands län finns fortfarande inga planer på att uppta pollenmätningarna. Det saknas både bemanning och finansiering då den som varit ansvarig för mätningarna har gått i pension och regionerna inte längre vill skjuta till några pengar.

"Vi välkomnar region Jämtlands besked att de har hittat en tillfällig lösning för att i år mäta pollenhalterna i länet. Det är ett besked som hjälper pollenallergiker att veta hur de ska medicinera och planera sin vardag. Men hur det blir i framtiden är fortfarande mycket ovisst", säger Kristina Ljungros, generalsekreterare i Astma- och Allergiförbundet, i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!