"Oroväckande" ökning av fall i Västra Götaland

Antalet covid-19-fall i Västra Götalandsregionen har börjat öka snabbare de senaste dagarna. Men exakt vad som ligger bakom är oklart.
–Det är oroväckande, men vi vet inte ännu vad ökningen står för, säger smittskyddschefen Thomas Wahlberg.

"Vi ser en ökad uppgång den här veckan, och det är oroväckande", säger Thomas Wahlberg, smittskydd Region Västra Götaland, under en pressträff om utvecklingen av coronaviruset. Arkivbild.

"Vi ser en ökad uppgång den här veckan, och det är oroväckande", säger Thomas Wahlberg, smittskydd Region Västra Götaland, under en pressträff om utvecklingen av coronaviruset. Arkivbild.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Göteborg2020-04-30 11:36

Ovissheten kring varför det nya coronavirusets spridning ser olika ut i olika delar av landet är fortfarande stor.

Därför är det enligt Thomas Wahlberg för tidigt att dra långtgående slutsatser av att antalet bekräftade fall i Västra Götaland ökat snabbare de senaste dagarna.

– Vi såg i början av april att det började gå uppåt, men sedan har det legat ganska stabilt. Nu senaste veckan ser vi ånyo en ökning av fallen, säger han.

– Men det är viktigt att påpeka att vi samtidigt har ökat vår provtagningskapacitet. Så vi får se vart siffrorna tar vägen den närmaste tiden.

Ingen platå än

Enligt torsdagens sammanräkning har Västra Götalandsregionen 2 459 bekräftade fall hittills varav 209 personer avlidit. Det är en ökning med 168 fall och 17 döda sedan onsdagen.

Samtidigt har antalet som behöver sjukhusvård i alla fall tillfälligt stabiliserats.

– I dag är det totalt 333 patienter som vårdas, varav 88 har behov av intensivvård. Det har gått ner något men det är alldeles för tidigt att säga att vi skulle ha nått en platå, säger Ann Söderström, som är hälso- och sjukvårdsdirektör i regionen.

När kulmen på pandemin nås i Västra Götaland är fortsatt oklart. Utifrån data från exempelvis Wuhan och Stockholm skulle det kunna handla om två–tre veckor.

"Det nya normala"

Men felmarginalen är som sagt stor.

– Är det något vi har lärt oss är det att man vet inte. Det är inget som säger att vi skulle ha det exakt som Wuhan eller Stockholm, säger Ann Söderström.

Det som däremot är relativt säkert är att covid-19 kommer att vara en del av samhället en längre tid framöver.

– Vi tror väl inte att vi går ner till noll igen efter toppen. Det normala, om vi tittar framåt hösten, blir nog att vi kommer att ha virus cirkulerande i befolkningen tills tillräckligt många är immuna eller att vi har ett vaccin, säger Ann Söderström.

– Så det nya normala kommer att vara att vi behöver ett antal intensivvårdsplatser och ett antal vanliga vårdplatser för covid-19-patienter. Men på vilken nivå, det vet vi inte än.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om