Rättegång inledd efter omtalad strokemiss

Vad som först bedömdes vara en "kulturell svimning" visade sig vara en allvarlig hjärnblödning som ledde till svåra skador. Nu har rättegången i det uppmärksammade fallet inletts där Diskrimineringsombudsmannen (DO) stämt Västra Götalandsregionen.

Nu har rättegången inletts i det uppmärksammade fallet där vårdpersonal felbedömde en hjärnblödning. Arkivbild.

Nu har rättegången inletts i det uppmärksammade fallet där vårdpersonal felbedömde en hjärnblödning. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT

Göteborg2021-03-17 01:33

Då en 32-årig läkare med utländskt ursprung föll ihop i sitt hem hösten 2017 skickades en ambulans med högsta prioritet till platsen. Mannen var medvetslös.

Trots det ansåg ambulanssjuksköterskan att mannen, som föregående dag hade krockat med en annan spelare under en fotbollsmatch, överdrev. I journalen kategoriserades det som "kulturell svimning" och ärendet nedprioriterades.

Därav fick mannen vänta i cirka 90 minuter på att undersökas av läkare på Östra sjukhuset i Göteborg, rapporterar facktidningen Vårdfokus. Väntetiden försenade upptäckten av hjärnblödningen.

Mannen vårdades i ungefär ett år på sjukhuset. I somras avled han i sviterna av en lunginflammation.

DO lämnade in en stämningsansökan till Göteborgs tingsrätt i slutet av 2019 och yrkade att regionen ska betala 600 000 kronor till dödsboet.

På måndagen inleddes förhandlingarna. Målet väntas ta fem dagar. Tio vittnen och fyra sakkunniga är kallade. Chefen för DO:s processenhet anser att det finns starka bevis, präntade "svart på vitt", enligt Dagens Nyheter.

Regionen har medgett att anteckningarna var olämpliga men bestrider anklagelserna om diskriminering.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!