Larm: Ledstråk för synskadade leder fel

Flera ledstråk i Falkenberg är enligt synskadade farliga. De leder rakt ut i trafiken, in i stänger eller i gavlar på busskurer.

Så här kan ett ledstråk se ut. Flera ledstråk i Falkenberg är enligt synskadade farliga. De leder rakt ut i trafiken, in i stänger eller i gavlar på busskurer.

Så här kan ett ledstråk se ut. Flera ledstråk i Falkenberg är enligt synskadade farliga. De leder rakt ut i trafiken, in i stänger eller i gavlar på busskurer.

Foto: Amir Nabizadeh/TT

Gotland2020-11-19 19:25

– Det är nästan som en stor fälla för synskadade, säger tolvåriga Lily-Ann Rosberg till P4 Halland. Hon är blind och använder käpp.

Ledstråk är mönster i marken, ofta gjorda av cementplattor med räfflor, som synskadade kan följa med sin käpp för att hitta till exempelvis en busshållplats.

Men felaktigt konstruerade ledstråk kan i stället leda synskadade in i farliga situationer. För att det ska bli säkert behöver stråk i Falkenberg byggas om.

Orsaken till de farliga stråken kan vara att kommunen efter att stråken anlagts senare gjort ingrepp och att funktionen av ledstråken då försummats.

– Det är tråkigt om man upplever att man glöms bort, säger gatuingenjör Ola Nylander på kommunen och menar att ledstråk ibland kan missas efter underhåll eller reparationer av vägbanor.

Liknande problem har tidigare uppmärksammats också på andra platser i landet, bland annat på Gotland och i Uppsala.

Fakta: Ledstråk för synskadade

Många personer med synnedsättning eller blindhet använder sig av så kallade taktila ledstråk.

Taktila ledstråk i marken är ofta gjorda av cementplattor med räfflor, som synskadade kan följa med sin käpp för att hitta till exempelvis en busshållplats.

Ledstråk finns för att synskadade ska kunna orientera sig utomhus. Stråket måste vara kontinuerligt från punkt A till punkt B för att personer med synnedsättning eller blindhet på ett enkelt sätt skall kunna orientera sig.

Det är viktigt att ytorna som används ger en pålitlig och korrekt information till personerna som inte ser.

Källa: Institutionen för Fysisk Planering på Blekinge Tekniska Högskola och Synskadades Riksförbund/P4 Halland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!