Inför Halloween-festandet: "Prata med din tonåring"

Halloween-helgens fester närmar sig med stormsteg – och med dem ökar oron hos många tonårsföräldrar. En dialog om alkohol och droger med barnen är viktig, enligt Juan Figueroa Sepulveda på Maria Ungdom. –Det här är saker vi ska prata med barnen om från födseln, säger han.

Föräldrar ska ha en kontinuerlig dialog med sina barn om alkohol och droger - inte bara inför Halloween, enligt Juan Figueroa Sepulveda, överläkare och medicinskt ledningsansvarig på Maria Ungdom.

Föräldrar ska ha en kontinuerlig dialog med sina barn om alkohol och droger - inte bara inför Halloween, enligt Juan Figueroa Sepulveda, överläkare och medicinskt ledningsansvarig på Maria Ungdom.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Halloween2021-10-29 19:23

Enligt såväl ungdomsmottagningar som polis befinner sig tonårsfestandet under Halloween på lägre nivåer än vid klassiska partyhelger som midsommar eller i samband med skolavslutningen.

Men helgen sammanstrålar med såväl lönehelg som med inledningen på höstlovet i vissa delar av landet och många människor rör sig ute – vilket gör att det som förälder är extra viktigt att prata med sitt barn, anser Andreas Lekare, inspektör och operativ koordinator vid Stockholmspolisen i Globen.

– Att man vet vad barnen gör och vilka de är tillsammans med är alltid en god början, men allt måste utgå från en dialog. Ett tips är att ställa öppna frågor till dem. Som polis använder vi oss ofta av den fria berättelsen, där vi ber personer att berätta fritt om något. Gör de det, är det en god indikation på att de talar sanning, säger han.

Lekare tipsar också om att scanna av kommunens, stadsdelens och polisens sociala mediekonton – där man som förälder kan få mycket information.

"Mindre alkohol – men mer droger"

Enligt Juan Figueroa Sepulveda, överläkare och medicinskt ledningsansvarig på ungdomsmottagningen Maria Ungdom, har drickandet bland tonåringarna under Halloween minskat under de senaste åren – medan användningen av droger har blivit vanligare.

– De senaste 7–8 åren har Halloween varit som vilken helg som helst, men innan dess kom det många berusade ungdomar till oss. Jag tror att det nu finns en tendens till att ungdomarna tar mer droger och dricker mindre än tidigare. Och där är behandlingsinsatserna mycket mer komplexa – det är svårare att behandla ungdomar som har tagit droger, säger han.

"Ta hjälp av andra föräldrar"

Enligt Juan Figueroa Sepulveda finns det också i dag ett betydligt bredare utbud av droger än för tio år sedan, där till och med 13-åringar gör sin drogdebut genom att ta exempelvis ecstasy eller LSD.

Precis som Andreas Lekare understryker han vikten av att som förälder ha en dialog med sina barn kring alkohol och droger – men inte bara inför en helg som Halloween – utan en kontinuerlig sådan.

– Det här är saker vi ska prata med barnen om från födseln. Som förälder är det viktigt att se hur kommunikationen, förtroendet och tilliten till ens barn fungerar – men ibland vill vi snarare vara kompisar till våra barn och ge dem den där friheten som vi kanske själva inte hade.

Att över huvud taget upprätta en kommunikation kan dock innebära rejäla utmaningar – och enligt Andreas Lekare kan man som orolig tonårsförälder då få hjälp av andra som befinner sig i samma situation.

– Ta hjälp av andra föräldrar. Då blir det också lättare att lägga ett pussel, vilket annars kan vara svårt om det saknas bitar, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!