100 miljoner till forskning om vaccination

Regeringen vill satsa 100 miljoner kronor pĂ„ forskning för att följa upp massvaccinationen mot covid-19 i Sverige. –Vi behöver mer kunskap, sĂ€ger forskningsminister Matilda Ernkrans (S).

De vaccin mot covid-19 som vi nu börjat vaccinera oss med bygger pÄ mRNA, en genetisk metod som inte har anvÀnts tidigare i större skala. Arkivbild.

De vaccin mot covid-19 som vi nu börjat vaccinera oss med bygger pÄ mRNA, en genetisk metod som inte har anvÀnts tidigare i större skala. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

HÀlsa och sjukvÄrd2021-01-14 20:45

Förslaget lÀggs fram av regeringen tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna och Àr en del av den extra Àndringsbudget som riksdagen ska besluta om.

– Det hĂ€r Ă€r den största vaccinationsinsatsen som vi nĂ„gonsin gjort och dĂ€rför behöver vi följa upp det sĂ„ bra som möjligt, sĂ€ger Matilda Ernkrans till TT.

Forskningen handlar till exempel om vilken effekt vaccinerna har och hur de bÀst kan anvÀndas. Men ocksÄ för att kartlÀgga ovanliga biverkningar, enligt Ernkrans.

– Uppföljningsstudier av vaccin som godkĂ€nts för anvĂ€ndning görs alltid nĂ€r det kommit ut pĂ„ marknaden. Med den hĂ€r satsningen vill vi sĂ€kerstĂ€lla att uppföljningen görs i Sverige och pĂ„ svenska förhĂ„llanden, sĂ€ger hon.

Forskningspengarna ska fördelas av VetenskapsrÄdet under 2021, i nÀra samarbete med FolkhÀlsomyndigheten, som ansvarar för vaccinationsplanen. Det handlar bland annat om att utgÄ frÄn de kunskapsbehov som identifieras i samband med vaccinationen i Sverige.

– Det hĂ€r Ă€r en satsning som har efterfrĂ„gats inte minst av Sveriges Kommuner och Regioner, sĂ€ger Ernkrans.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!