Stödet från biståndsmyndigheten ökar möjligheterna för länderna att köpa bland annat preventivmedel och abortutrustning.
– Vi ser samma tendenser just nu, att man drar in stöd till mödrahälsovård, stöd till säkra aborter, att man prioriterar om budgetarna till andra delar av hälsovården, säger Carin Jämtin.
"Kan leverera"
Sidas bidrag kommer att gå till organisationen DKT international som Sida samarbetat med sedan 2017. DKT kommer att stötta Demokratiska republiken Kongo, Etiopien, Kenya, Uganda, Moçambique och Tanzania med bland annat upphandling av p-piller, kondomer, akut-p-piller och medicinska abortprodukter.
– DKT är en stor organisation som vi haft gått samarbete med tidigare och vi vet att de snabbt kan leverera. Och det är jätteviktigt i det här sammanhanget, att snabbt kunna leverera ut i fält, ut i länderna och ut i regionerna.
Jämtin säger att länderna som nu får del av stödet är länder som "i grunden har svaga hälsosystem".
– Det är också länder där frågor om kvinnors och flickors sexuella rättigheter i vissa fall har varit kontroversiella. Exempelvis i Tanzania. Men det de har gemensamt är att de har relativt svaga hälsosystem.
Ökat behov
TT: Vid biståndsfrågor ifrågasätts ibland tajmingen och prioriteringar kring olika beslut. Vad säger du till dem som tycker att det är felprioriterat att under pågående pandemi använda skattepengar till den här typen av bistånd?
– Det korta svaret är att regeringen och riksdag har beslutat att en viss andel av statsbudgeten ska gå till bistånd och vi hanterar det internationella samarbetet. Men vi i Sverige påverkas också av om sjukdomar i andra länder blir värre. Det leder till ökad fattigdom och ökat behov av bistånd i framtiden. Det vill vi försöka undvika, säger Carin Jämtin.