20 nya rapporterade dödsfall i covid-19

Ytterligare 20 personer med bekräftad covid-19 har rapporterats döda i Sverige, enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik. Dödssiffran stiger därmed till 4 562 personer.

Folkhälsomyndigheten håller myndighetsgemensam pressträff. Arkivbild.

Folkhälsomyndigheten håller myndighetsgemensam pressträff. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Hälsa och sjukvård2020-06-04 14:05

Pressen på landets intensivvårdsavdelningar fortsätter vara konstant.

– Trots ökningen kan vi se att antalet iva-fall ligger på en lägre nivå, en stabil nivå, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på en presskonferens.

Han får frågor om de antirasistiska demonstrationerna som hölls i Stockholm på onsdagen. En liknande demonstration planeras i Malmö i kväll.

– Vi vet att den här typen av folksamlingar är en risk, så de är olämpliga och olagliga. Det finns en risk att vi får ökad smittspridning efteråt, säger han.

Sedan utbrottet startade har totalt 41 883 personer bekräftats smittade i Sverige, och 2 143 personer har fått eller får intensivvård, enligt de senaste siffrorna.

Uppåtgående trend

Den uppåtgående trenden fortsätter i världen, säger Anders Tegnell, och den vikande trenden i Europa verkar ha avstannat. Man räknar också med fortsatt många fall i USA framöver.

I Sverige ökar fallen igen.

– En stor del av ökningen kommer från Västra Götaland, där vi har en ökad smittspridning, säger Anders Tegnell.

Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, tar upp dagens besked om att fältsjukhuset i Älvsjö nu avvecklas.

– Det behovet baserades på egna beräkningar och Folkhälsomyndighetens bedömningar. Den imponerande omställningen av svensk sjukvård gick snabbt, och genererade fler platser än vi trodde. Det har gjort att vi inte behövde använda Älvsjö sjukhus. Därför går vi nu in i en avvecklingsfas, men resurserna försvinner inte för det.

"Bra tester i dag"

Tidigare på torsdagen uppgav regeringen att betydligt fler ska testas för antikroppar vid misstänkt eller bekräftad covid-19.

– Det finns bra tester i dag som har hög säkerhet och är rimliga att använda. Det är de som görs på laboratorier, inte de så kallade snabbtesterna, säger Anders Tegnell.

Folkhälsomyndigheten kommer att ange tydligt vilka krav som ställs på de tester som ska genomföras, och som ska ge bra resultat på individnivå.

– Många snabbtester når inte alls upp till nivåerna, säger Tegnell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!