Många siffror stiger kraftigt i Region Stockholm. På söndagen uppgav regionen att 1 657 har konstaterats vara sjuka i covid-19, med ett stort mörkertal. 68 personer har avlidit.
På en uppmärksammad pressträff tidigare i veckan målades en mörk bild upp.
– Stormen är här. Vi vet inte hur stark den kommer att bli, men vi är mitt uppe i den, sade då Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm.
Vädjade om hjälp
Han berättade då om akut brist på skyddsutrustning och vädjade om hjälp från alla med någon typ av vårdutbildning, allt från studenter till nypensionerade.
– Det har hänt mycket sedan dess, säger Björn Eriksson till TT på söndagen.
Fortfarande är läget väldigt ansträngt. Nära 450 vårdas på sjukhus och utöver dem ligger nästan 100 i intensivvård. Trots att söndagens lägesrapport visade färre nya bekräftade fall av smittan än lördagens ser Björn Eriksson inte det som ett positivt tecken.
– Tyvärr inte. Vi ser en snabb ökning av sjukvårdsbehovet och jag ser ingen gryning ännu. För varje dag blir det en mycket mer besvärligt läge, säger han.
Hittills räcker vårdplatserna till. På två veckor har regionen fördubblat intensivvårdsplatserna till nästan 180 stycken och fler är på väg. Bristen på skyddsutrustning är däremot fortfarande akut.
– Just för tillfället är det munskydd som vi är i allra störst behov av, säger Björn Eriksson.
6 500 har anmält sig
Samtidigt har Stockholmsvården fått gehör på sitt rop på hjälp. Drygt 6 500 personer har anmält intresse om att hjälpa till. Bland dem finns bland annat läkare, sjuksköterskor och vårdstudenter.
– En fantastisk respons och utan det här engagemanget hade vi inte klarat att utöka kapaciteten så mycket som vi har gjort, säger Björn Eriksson.
Nu har regionen tillfälligt pausat möjligheten att anmäla sig för att hjälpa till.
– Men min tanke är att vi kommer att behöva ännu fler framöver, säger Eriksson.
Många som redan arbetar inom vården har också gått upp i arbetstid och tagit extrapass.
– Sjukvårdens medarbetare har varit riktiga hjältar den här veckan. De har träffat patienter med en helt ny sjukdom som ingen tidigare har utbildat sig för och patienterna är många fler än annars.