På grund av platsbrist fick andra platser lösas akut, vilket enligt Barnmorskeförbundet i flera fall ledde till att patientsäkerheten blev lidande.
– Den födande hamnar i ett rum som inte är avsett för förlossning, där det saknas medicinsk utrustning och man kanske inte kan erbjuda lustgas, till exempel, säger Elin Hallgren, förbundets ordförande i Stockholm, till SVT.
I ett fall tvingades en kvinna åka hem och födde i stället sitt barn i duschen hemma. En annan kvinnas barn dog på grund av att de inte fick plats på förlossningen, enligt granskningen.
Det är första gången som Region Stockholm undersökt hur många kvinnor som blivit utan plats på förlossningen. Av totalt 28 362 förlossningar 2020 saknades plats vid 929 tillfällen. 80 kvinnor hänvisades dessutom till ett annat län.
Enligt ett pressmeddelande från regionens blågröna styre ska ersättningen till förlossningsvården nu höjas med runt 50 miljoner om året, en höjning som gäller retroaktivt från 1 januari i år och som ska utvärderas på nytt under andra halvan av 2022.