Efterfrågan av covid-19-tester är just nu i flera regioner större än tillgången – trots ökad kapacitet. Därför vidtar Folkhälsomyndigheten en rad åtgärder för att se till att de med störst behov av ett test får möjligheten.
Bland annat kommer bokningssidor på nätet att kunna spärras tillfälligt för att motverka upprepad testning.
Vid torsdagens presskonferens poängterar Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, att ett test är ett viktigt verktyg i bekämpningen av pandemin, men att testningen i sig inte bryter smittan. Där handlar det i stället om befolkningens beteende.
Testerna är endast till för personer med symtom, och ska inte heller göras på personer som tidigare haft bekräftad covid-19. Många av dem kan enligt Karin Tegmark Wisell vara positiva i flera månader efter att de har haft sin infektion, vilket gör att det inte är meningsfullt att testa sig.
– Andra som vill testa sig för att se om de är negativa ska inte belasta testkapaciteten, den är inte avsedd för det ändamålet, säger hon.
"Gemensamt ansvar"
Region Stockholm har nyligen meddelat att testkapaciteten där i första hand ska gå till patienter och boende på äldreboenden samt vård- och omsorgspersonal.
– Det är ett gemensamt ansvar att vi solidariskt beställer ett prov när vi verkligen behöver det, säger Elda Sparrelid, chefläkare i Region Stockholm.
Hon säger att testkapaciteten, trots utbyggnad, inte räcker till alla som vill testa sig.
– Därför har vi infört en ransonering som innebär att man max en gång per månad kan ta ett prov, och i nuläget totalt max två gånger, säger Elda Sparrelid.
Orsakerna till att vissa vill göra flera prover kan vara många. En del kanske vill upprepa provtagningen för att de först fått ett positivt resultat och sedan vill se att de är negativa, men det behövs inte eftersom det finns tydliga kriterier för när man ska betraktas som smittfri, säger Elda Sparrelid.
– Andra kanske inte är nöjda för de har fått ett negativt svar och de vill se en gång till om de har det eller inte. Men den möjligheten har vi inte, utan det allra viktigaste är att man stannar hemma tills man är helt symtomfri och enligt rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten och smittskyddet.
Snabb process
Västerbotten har ett annat system, där tester inte bokas i förväg utan registreras i efterhand. Det har gjort att det går fort från insjuknande till ett eventuellt smittspårningssamtal, säger Gunilla Persson, biträdande smittskyddsläkare i regionen.
Det gör dock att det är svårt att sätta en spärr på någon bokningssida i regionen, eftersom en sådan inte finns. Men även i Västerbotten har regionen sett ett behov av någon slags begränsning sedan testandet steg rejält vecka 45.
– Vi har en okynnestestning här också, men den går inte att bygga bort just nu, vi vet inte hur vi ska göra. Det är fortsatt information som gäller plus att de som lämnar ut testkiten till våra invånare kan neka vissa personer, men annars är det svårt, säger Gunilla Persson.
Andra sjukdomar
"Testning ska bara genomföras om man har symtom associerade med covid-19 som inte går över på ett dygn och som inte beror på någon annan känd orsak, till exempel allergi eller migrän", skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.
Orsaken till den höga efterfrågan är både att coronaviruset har ökat i Sverige, men även att andra luftvägssjukdomar också är vanliga under vinterhalvåret.
Regionerna samt externa analyslaboratorier ska öka bemanningen för att kunna utföra fler tester. Dessutom ska fler upphandlingar göras av både laboratoriekapacitet och andra delar av testproceduren för testning av pågående covid-19-infektion under 2021.
I dag är ungefär hälften av de analyser som görs upphandlade av Folkhälsomyndigheten.