Allvarlig kritik mot Karolinskas barnvård

Karolinska universitetssjukhuset får allvarlig kritik av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) för hur barnvården bedrivs. Platsbrist och långa väntetider till barnoperationer innebär en patientsäkerhetsrisk, rapporterar Dagens Nyheter.

Allvarlig kritik riktas mot Karolinskas barnvård. Arkivbild.

Allvarlig kritik riktas mot Karolinskas barnvård. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/ TT

Hälsa och sjukvård2020-06-18 21:20

Ivo har intervjuat föräldrar, vårdpersonal och chefer, gått igenom avvikelserapporter och gjort inspektioner på Astrid Lindgrens barnsjukhus, som är en del av Karolinska.

Kritiken handlar om brister i ledning samt planering och uppföljning, vilket gör att man inte lever upp till patientsäkerhetslagens krav. Det saknas personal, lokaler och utrustning för att kunna ge god vård. Allvarliga händelser och vårdskador underrapporteras också, och det råder platsbrist och är långa väntetider till barnoperationer.

I vissa fall är väntetiden upp till två år för enklare kirurgiska ingrepp.

Svante Norgren, chef för tema barn på sjukhuset, säger till DN att åtgärder vidtagits för att åtgärda bristerna och att patientsäkerhetsarbetet förstärkts det senaste året.

På grund av coronapandemin kräver inte Ivo några omedelbara åtgärder utan kommer att följa upp arbetet med en ny tillsyn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!