Ambulansköer ringlar sig långa i Moskva

Utanför sjukhusen i den ryska huvudstaden har köerna av ambulanser under helgen ringlat sig långa när allt fler tvingats söka vård för covid-19. Kreml varnar för att en "enorm tillströmning" av coronapatienter sätter vården i Moskva under hård press.

Ambulanser köar utanför ett infektionssjukhus i ryska huvudstaden Moskva.

Ambulanser köar utanför ett infektionssjukhus i ryska huvudstaden Moskva.

Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

Hälsa och sjukvård2020-04-12 09:05

Utanför infektionssjukhus i den ryska huvudstaden manifesterade sig denna press under helgen i långa köer av ambulanser. En förare vittnade om att han tvingats vänta i 15 timmar innan patienten han transporterade kunde tas emot.

– Situationen i både Moskva och S:t Petersburg, men främst i Moskva, är ansträngd eftersom antalet sjuka ökar, säger regeringens talesperson Dmitrij Peskov i en tv-sänd intervju.

Ryssland låg länge relativt lågt i virusfrågan och tjänstemän och politiker – inklusive president Vladimir Putin – tonade länge ned hotet. Tonläget har dock förändrats gradvis och Moskva är, liksom flera andra ryska regioner, nästan helt nedstängt sedan knappt två veckor tillbaka.

Antalet människor som vårdas för covid-19 i Moskva har mer än fördubblats den senaste veckan.

– Jag kan säga med säkerhet: vi har ännu inte nått kulmen. Vi står snarare vid foten av denna topp, inte ens halvvägs upp, har Moskvas borgmästare Sergej Sobjanin sagt till den statliga nyhetsbyrån Ria.

Ryssland hade på söndagen 15 770 bekräftade fall av smitta medan 130 personer avlidit i covid-19.

Fakta: Svårt att jämföra siffror mellan länder

Siffror över antalet smittade och döda i ett land ger en lägesbild av situationen i just det landet, men siffrorna från olika länder kan inte utan vidare jämföras med varandra.

Antalet konstaterade fall av smitta är kraftigt beroende av hur många tester ett land genomför, och kan säga mer om landets strategi för smittspårning än hur utbredd smittan är. Det innebär att antalet genomförda tester också kan påverka relationen mellan mängden bekräftat smittade och döda i ett land.

Hur många döda ett land har måste sättas i relation till dess befolkningsmängd. Men även jämförelser mellan antal döda per capita är vanskliga. Dels för att den siffran är beroende av var i utbrottet landet befinner sig. Dels för att vilka dödsfall som räknas, liksom möjligheten till exakt statistikföring, skiljer sig åt mellan länder.

I Sverige går det köra personnummer mot dödsregistret, vilket innebär att alla som avlidit i covid-19 fångas upp, medan exempelvis Italien saknar data på individnivå. Flera länder räknar också, till skillnad från Sverige, enbart personer som avlider på sjukhus och inte de som dör hemma eller på äldreboenden. Bägge faktorerna bidrar enligt Folkhälsomyndigheten till att Sveriges dödstal per capita ser relativt högt ut i en internationell jämförelse.

Bilden av hur hårt pandemin slagit på olika håll förväntas klarna i framtiden, då dödligheten i olika länder kommer att kunna jämföras med genomsnittliga värden från år då viruset inte härjat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!