Uppskattningsvis ligger 184 personer på intensivvårdsavdelningar runt om i landet efter att ha smittats av virussjukdomen, enligt Svenskt intensivvårdsregister.
Senast covidpatienterna på iva var så få var i mitten av november förra året. Inte ens under de relativt lugna perioderna mellan årets smittovågor har de varit så få.
"Mycket lättare"
I Region Gävleborg har intensivvårdsavdelningarna haft en till två covidpatienter de senaste dagarna. När läget var som mest ansträngt i mitten av april handlade det om som flest 22 personer.
– Det vanliga intensivvårdsflödet har vi fortfarande så det är visst tryck, men det går inte att jämföra med när vi var i andra, tredje vågen och det tryck som var då. Detta är en mycket lättare situation, säger Johnny Hillgren, intensivvårdschef i Gävleborg som också är ordförande för Svenskt intensivvårdsregister.
För en vecka sedan kunde regionen avaktivera ett krislägesavtal som gällt sedan i mars. Som det ser ut kommer personalen på intensiven kunna ta ut sina fyra veckors semester, enligt Johnny Hillgren.
– Men det är klart att det är på marginalen. Vi har en väldigt trött och sliten personalstyrka som har jobbat otroligt hårt sedan mars förra året med ett mer eller mindre konstant högt tryck, så det är välbehövligt.
Kontrollerad sommar
I Halland finns det sedan några dagar tillbaka inga covidpatienter som behöver intensivvård. För en och en halv månad sedan var de elva.
– Jag tror att alla som har jobbat i det här länge känner att det är ett nödvändigt och viktigt andrum, säger Peter Asplund, chef för operations- och intensivvårdsverksamheten i Region Halland.
– Vi fortsätter bedriva intensivvård, men covidpatienter har onekligen ställt andra krav på personalen och det är ett positivt tecken att smittan har gått ned och de sjuka blivit färre, det i sig medför andrum.
Asplund vill vara försiktig med att dra slutsatser av kurvan.
– Om man i ett sådant här läge över huvud taget vågar drista sig till att spekulera så är det klart att vi har en vaccinationseffekt den här sommaren som vi inte hade förra sommaren. Och en brantare fallande kurva med antal patienter på intensivvården den här våren jämfört med den förra, så om någonting ska vi väl tänka i termer av att det blir en kontrollerad sommar där vi kan hantera uppdraget, säger han.
Bättre än väntat
I Jönköping har vården varit tungt belastad hela våren. Nu är antalet iva-patienter där färre än de varit sedan i november.
– Vi hade en förhoppning att vi i slutet av juni skulle vara nere i ett fåtal covidpatienter på intensiven, men nu är vi där redan den första eller andra juni så det känns väldigt tryggt, säger regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Mats Bojestig, som nu planerar för en mer normal sommar.
– Vi hade en väldigt lång period där det låg högt hela tiden och det har slitits hårt. Det behövdes verkligen, detta som har hänt nu, så det känns jättebra.
I Västra Götaland har antalet covidpatienter på iva halverats på tre veckor. Västernorrland hade det svårt för bara ett par veckor sedan, men där störtar kurvan. Den enda region som tycks gå i motsatt riktning är Norrbotten.
Redo för förvärring
I Halland och Jönköping planeras det dock, precis som i Gävleborg, för ordinarie semester. Jönköping kan nu också hjälpa till och ta emot andra regioners patienter efter att under våren ha behövt hjälp av de andra, berättar Mats Bojestig.
Landets intensivvårdschefer förbereder sig för risken att utvecklingen plötsligt tvärvänder. Då ska det finnas större möjligheter att flytta patienter mellan regioner med helikopter och flygplan.
– Vi är oroliga för att man släpper på restriktionerna lite för fort och får ett tillbakaslag med en ökad smittspridning i de grupper som inte är vaccinerade. Det är viktigt att vi har tålamod över sommaren, säger Gävleborgsläkaren Johnny Hillgren.