Varför drabbas vissa personer av allvarliga symtom i samband med covid-19, medan sjukdomen hos andra inte blir värre än en vanlig förkylning? Frågan har stötts och blötts av experterna.
Immunförsvaret misslyckas
Forskare vid University of California i USA presenterar nu en studie där forskarna har jämfört elva patienter som drabbades av mild sjukdom, med tio patienter som fick betydligt värre symtom.
Studien, som redovisas i tidskriften Nature, visar att immunförsvaret hos personer som drabbas av svår sjukdom misslyckas med att generera skyddande immunceller via en process som kallas för interferoninducerat genuttryck.
Interferoner är en typ av signalproteiner som kroppen tillverkar i samband med en infektion. Dessa interferoner har två funktioner. Dels triggar de immunceller att attackera viruset, dels hindrar de viruset att komma in i cellerna.
Hopp om läkemedel
Men hos samtliga patienter som drabbades av svår sjukdom i studien var denna interferon-respons nedsatt. I stället tillverkades antikroppar som aktivt förhindrade bildandet av skyddande tillika interferonstimulerade celler.
I försöken identifierade forskarna också den signalväg som resulterar i att det interferonstimulerande genuttrycket dämpas. På så sätt, skriver forskarna, skulle upptäckten kunna få klinisk betydelse, eftersom det kan finnas läkemedel som hämmar denna signalväg, något som i förlängningen också skulle kunna förhindra svår sjukdom.