I ett pressmeddelande uppger amerikanska Moderna att ansökningsförfarandet ska ske dels till det amerikanska läkemedelsverket FDA, dels till den europeiska motsvarigheten, EMA.
Studier har visat att Modernas vaccin har en effektivitet på 94,1 procent mot covid-19 och 100-procentig effektivitet mot svårartade fall av sjukdomen.
"Vi anser att vårt vaccin blir ett nytt och kraftfullt verktyg för att ändra kursen på den här pandemin och hjälpa till att förebygga sjukdomar och död", säger bolagets vd Stephane Bancel i ett pressmeddelande.
Inga komplikationer
I studien ingick 30 000 personer och av de 196 personer som drabbades av covid-19 fanns 185 personer i den grupp som inte fått vaccin, utan ett placebo.
Bland de 30 personer som fick komplikationer fanns ingen i den grupp som hade fått det riktiga vaccinet.
Enligt Moderna ska vaccinet ha uppvisat samma effektivitet oavsett etnisk tillhörighet, ålder eller kön på dem som ingått i testgruppen.
Bolaget blir därmed det andra som nu ansöker om ett så kallat nödgodkännande. Sedan tidigare har har Pfizer tillsammans med tyska partnern Biontech genomfört detsamma.
Klart med avtal
Om man nu får ett godkännande uppger Moderna att man planerar att ha ungefär 20 miljoner doser tillgängliga på den amerikanska marknaden före årets slut. Under 2021 är förhoppningen att kunna producera mellan 500 miljoner och en miljard doser.
Moderna är ett av de bolag som EU-kommissionen och därmed Sverige skrivit avtal med som leverantör av potentiella vaccin. För EU:s del handlar det om 80 miljoner doser med en option på ytterligare 80 miljoner.