Ansöker om coronatester även i äldrevården

Tiotusentals vårdarbetare och patienter i Stockholms län kommer att få testas för covid-19 i en stor studie. Nu ska man ansöka om att få utvidga testerna – för att inkludera även äldreomsorgen. Samtidigt vittnar Joakim Dillner, ansvarig forskare, om akut brist på provtagningspinnar. –Det är litegrann av en kris, säger han.

Testkapaciteten för studien är på 200|000 personer, säger Joakim Dillner som nu vill testa även inom äldreomsorgen i Stockholms län. Arkivbild.

Testkapaciteten för studien är på 200|000 personer, säger Joakim Dillner som nu vill testa även inom äldreomsorgen i Stockholms län. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Hälsa och sjukvård2020-04-11 20:20

Spridningen av coronaviruset på landets äldreboenden har mer och mer hamnat i fokus under den senaste tiden. Besöksförbud på boendena råder och en kartläggning, som gjordes av Ekot i början av april, visar att det finns bekräftade eller misstänkta fall av covid-19 på äldreboenden i var tredje kommun i Sverige.

Folkhälsomyndigheten och andra aktörer har sagt att det vore bra om inte minst personalen inom äldreomsorgen kunde testas för att förhindra ytterligare spridning.

Nästa vecka påbörjas en studie i Stockholms län där cirka 18 000 vårdarbetare och patienter erbjuds test för att se om de har eller har haft coronavirus.

Vill testa på äldreboenden

I en intervju med TT på fredagen uppgav Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi och ansvarig forskare för studien, att äldreomsorgen i Stockholms län inte skulle inkluderas i den första omgången av tester. Bakgrunden till detta, enligt Dillner, är att läget såg värst ut på akutsjukhusen när det gjordes en etikansökan för två veckor sedan.

På lördagen kommer han med nya besked.

– Nu är det uppenbart att testning är akut behövd på äldreboenden också, så vi kommer att försöka utvidga testningen till äldreboenden och hemsjukvården så snart som möjligt, säger Dillner, som gör studien vid Karolinska institutet.

Förhoppningen är att lämna in en ansökan till Etikprövningsmyndigheten redan på söndagen. Exakt hur många man ska försöka få testa är ännu inte klart, men Joakim Dillner säger sig ha "mycket höga förhoppningar" om att få igenom sin ansökan. Den ska röra både personal och boende i äldreomsorgen i Stockholms län.

Brist på provtagningspinnar

För en storskalig testning behövs tillräckligt med material och här lyfter Dillner ett problem: bristen på provtagningspinnar, som han menar är akut.

– Det är litegrann av en kris, säger Joakim Dillner.

Han har lagt ut förfrågningar, både till Svenskt Näringsliv och till inköpare över hela världen.

– Vi har tillräckligt så att vi kan börja, men vi behöver akut fler pinnar för att kunna slutföra studien.

En flaskhals

Karin Tegmark Wisell, avdelningschef för mikrobiologi vid Folkhälsomyndigheten, säger att provtagningspinnarna är en av de "flaskhalsar" som finns sedan mer omfattande testning inletts.

– Just nu kan man inte ha en buffert och en uthållighet, det är där utmaningen ligger.

Särskilt stor risk är bristen på pinnar som man tar i bakre delen av svalget, och Karin Tegmark Wisell menar att dessa ska prioriteras för tester av sjuka personer. Men det finns alternativa pinnar som svalgpinnar och sterila bomullspinnar, som skulle kunna användas till större studier, menar hon.

Varje vecka inventerar Folkhälsomyndigheten kapaciteten på de kliniska mikrobiologiska laboratorierna.

– Vi ska ställa mer ingående frågor om pinnar framöver när det börjar testas i en större skala.

Forskaren Joakim Dillner säger att Etikprövningsmyndigheten har ett snabbspår för att hantera ansökningar om coronaforskning. En ansökan som tidigare kunde ta 30-60 dagar kan nu i stället vara klar inom tre-sju dagar, enligt Dillners erfarenhet.
Forskaren Joakim Dillner säger att Etikprövningsmyndigheten har ett snabbspår för att hantera ansökningar om coronaforskning. En ansökan som tidigare kunde ta 30-60 dagar kan nu i stället vara klar inom tre-sju dagar, enligt Dillners erfarenhet.
Fakta: De nya testerna

Testet för att se om man har viruset är framtaget av Karolinska institutet (KI) och antikroppstestet som ska visa om man har haft viruset tidigare är framtaget av Science for life laboratory, ett samarbete mellan KI, KTH och Stockholms universitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!